Postavení věřitelů v insolvenčním řízení bude asi silnější

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Poslanci schválili novelu insolvenčního zákona, která posiluje věřitele v insolvenčním řízení. Předloha obnovuje jejich právo popírat pohledávky jiných věřitelů. Kabinet předlohou reagoval na rozhodnutí Ústavního soudu, který některá ustanovení zákona zrušil s účinností od letošního dubna. Norma nyní míří do Senátu.

Poslanci do novely zařadili se souhlasem ministerstva spravedlnosti pozměňovací návrhy, které zmírňují omezení pro věřitele popírající pohledávky. Týkají se například uložení finanční jistoty v případě, že ji po věřiteli jiní věřitelé požadují s tvrzením, že by jim nedůvodným zamítnutím jejich pohledávky mohla vzniknout škoda; jiní věřitelé budou muset doložit, že jim újma zjevně hrozí.

Věřitel, který pohledávku druhého popře, bude podle předlohy muset složit na úhradu sporu o ni 10.000 korun. Původní vládní návrh předpokládal částku 20.000 korun.

Současná podoba insolvenčního zákona brání věřitelům napadat pohledávky svých konkurentů, i když jsou podle jejich názoru neoprávněné. Popírat výši a pořadí přihlášených pohledávek může v současné době pouze dlužník a insolvenční správce. Insolvenční zákon tak věřitelům podle Ústavního soudu nedává účinnou ochranu. Pokud tedy insolvenční správce uznal velké pohledávky, měl současný stav dopad do majetku ostatních věřitelů.

Sněmovna toto právo v minulosti vypustila ze zákona podle ministerstva zcela záměrně a úmyslně, protože ho někteří věřitelé zneužívali a konkurz prodlužovali. Ústavní soud však dospěl k závěru, že toto opatření naopak chrání majetková práva věřitelů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK