Soud v Brně vyhlásil konkurz na lesnickou firmu CE WOOD

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. února (ČTK) - Krajský soud v Brně rozhodl, že lesnická firma CE WOOD je v úpadku, který se bude řešit konkurzem. ČTK to dnes sdělil samosoudce Jan Kozák. Návrh na zahájení insolvenčního řízení, které se vede od 7. ledna, podaly kvůli pohledávkám brněnská společnost NIKAS družstvo a Lesy ČR.

Společnosti NIKAS družstvo CE Wood dluží 392.000 korun, Lesy ČR přihlásily pohledávku za 206 milionů korun. Předběžný insolvenční správce i vedení CE Wood potvrdilo již na úterním projednávání případu u krajského soudu, že celkem všech 14 registrovaných pohledávek vůči firmě je důvodných a mají podklad v účetnictví firmy.

CE Wood do poslední chvíle žádal zastavení insolvenčního řízení, které bylo podle předsedy jeho představenstva Ivana Doubravy proti ní vedeno účelově, především ze strany Lesů ČR.

Doubrava při úterním řízení uvedl, že současnou komplikovanou finanční situaci firmy způsobily už v minulosti šikanózní kroky Lesů ČR. Podle Doubravy se například v jiném soudním řízení vede spor o to, že Lesy ČR dluží CE Wood zhruba tři miliardy korun.

Soudce Kozák nicméně v úterý poznamenal, že cílem insolvenčního řízení je primárně zjistit, zda je dlužník v úpadku, nebo ne, a nikoliv "zkoumání motivace navrhovatele" na zahájení insolvenčního řízení.

CE Wood se během posledních let ocitl v insolvenci potřetí. Naposledy ji soud řešil loni v listopadu na návrh moskevské Volkswagen Group Finanz. Řízení později na návrh navrhovatele zastavil. Stejně tomu bylo i v roce 2009, kdy návrh na insolvenci podaly Lesy ČR.

Skupina CE Wood se zabývá výrobou, zpracováním a prodejem dřeva. Mateřskou společností holdingu je a.s. CE WOOD. Ta v roce 2007 vykázala tržby 3,358 miliardy Kč, její ztráta činila 47,8 milionu korun. V současnosti má firma 23 zaměstnanců, na mzdách dluží asi 200.000 korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK