Nokia vymění část managementu, ve Finsku se chystá propouštět

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/Helsinky 11. února (ČTK) - Finský výrobce mobilních telefonů Nokia vymění část vrcholového managementu. O své místo už přišel prezident Nokie pro Severní Ameriku Mark Louison a co nevidět bude odvolán šéf Nokie pro čínský trh Soren Petersen. Ve Finsku, kde má firma hlavní základnu, se chystá dokonce propouštět. Listu Helsingin Sanomat to krátce před začátkem prezentace firmy v Londýně řekl její nový generální ředitel Stephen Elop. O svém záměru už Nokia informovala finskou vládu.

Finský ministr hospodářství Mauri Pekkanen ekonomickému listu Kauppalehti řekl, že vláda vede o chystaném snižování počtu zaměstnanců s Nokií jednání. Předběžné rozhovory už prý absolvovala, odmítl však říci, v jakém rozsahu se Nokia chystá ve Finsku propouštět.

"Jsou to ty největší strukturální reformy, které kdy nové technologie ve Finsku poznamenaly," cituje list ministra.

Mluvčí Nokie potvrdila, že firma už o chystaném propouštění s vládou hovořila, nic konkrétního k tomu ale nechtěla říci. Podle ministra přijde ve Finsku o práci zřejmě značný počet lidí. Vláda se prý bude snažit pomoci těm regionům, které budou zasaženy nejvíce.

Nokia dnes oznámila změnu strategie, která spočívá v tom, že firma spojí síly s americkou společností Microsoft a takzvané chytré mobilní telefony bude osazovat jeho operačním systémem Windows Phone. Obě firmy, ale hlavně Nokia, se tak snaží přibrzdit rychlý nástup společnosti Google, která svým operačním systémem Android buduje v segmentu významné pozice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK