Automobilka Volkswagen v lednu zvýšila prodej téměř o pětinu

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Wolfsburg 11. února (ČTK) - Německá automobilka Volkswagen pokračuje i v novém roce v silném růstu. Firma dnes oznámila, že v lednu meziročně zvýšila prodej o 19,6 procenta na 644.200 vozů. Volkswagen je největším výrobcem automobilů v Evropě a jeho součástí je česká Škoda Auto.

Firma upozornila, že si vedla lépe než celý automobilový trh, který podle ní v lednu stoupl o 12,8 procenta. "Začátek roku byl velmi potěšitelný pro všechny koncernové značky," uvedl šéf prodeje VW Christian Klingler. "Ukazuje to, že skupina Volkswagen a její značky jsou skvěle připraveny vyhovět komplexním požadavkům světového trhu," dodal. Zdůraznil, že automobilka bude navzdory dobrým údajům o prodeji nadále postupovat obezřetně a pozorně sledovat vývoj na světovém trhu.

Volkswagen nyní těží zejména z rychle rostoucí poptávky na rozvíjejících se trzích. Firma v lednu zvýšila prodej v Asii a Tichomoří téměř o třetinu na 239.500 vozů, a to zejména díky Číně. V Jižní Americe její prodej stoupl o více než pětinu na 74.700 vozů.

Automobilka nicméně vykazuje růst i na vyspělých trzích. V Severní Americe firma v lednu zvýšila prodej téměř o desetinu na 41.900 vozů. V západní Evropě její prodej stoupl o 6,5 procenta na 156.800 vozů a ve střední a východní Evropě o 30 procent na 31.000 vozů.

Volkswagen se do roku 2018 hodlá stát největším výrobcem automobilů na světě. V celém loňském roce firma zvýšila celosvětový prodej o 13,5 procenta na rekordních 7,14 milionu vozů.

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto již ve čtvrtek oznámila, že zaznamenala nejvyšší lednový prodej v historii. Zákazníci minulý měsíc koupili 68.400 škodovek, což představuje meziroční nárůst o 26,4 procenta. Zvýšený zájem o české automobily firma zaznamenala především na trzích v Číně, Indii a Rusku.

pmh vju

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK