Polský Kirchhoff chce postavit v Klatovech závod na karosérie

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Klatovy 11. února (ČTK) - Firma Kirchhoff z polského města Mielec, chce postavit v klatovské průmyslové zóně Chaloupky závod na výrobu dílů karosérií osobních i nákladních vozidel. Zaměstnala by stovky lidí různých profesí. Požaduje 4,6 hektaru městských pozemků. Definitivní rozhodnutí padne v příštích dnech, zjistila ČTK.

"Investor si nyní dokončuje analýzu, z níž vyplyne definitivní počet pracovníků i termíny," potvrdila Olga Osangová z odboru rozvoje města. Podle ní si firma vybrala Klatovy mezi sedmi českými městy, které jí vytypovala hospodářská komora z Náchodska. Poláci už se byli na místě podívat a nyní připravují podklady pro stavbu.

V Klatovech plánuje polský výrobce svařovat a galvanizovat karosérie nákladních i osobních vozů vyráběných i na zakázku. Podle informací z internetových stránek funguje podnik v Polsku od roku 1999. Vyrábí díly karosérií pro vozy Ford, Opel, Volkswagen, Fiat, Suzuki, BMW, Mercedes, Audi, Renault a nákladní vozy Volvo. Kirchhoff Polsko je součástí skupiny Kirchhoff Automotive, která má výrobní podniky v Německu, Portugalsku, Irsku, Mexiku, Španělsku, Maďarsku, Polsku. Specializuje se na výrobu kovových dílů pro automobilový průmysl.

Čtrnáctihektarová průmyslová zóna Chaloupky u letiště, jedna ze tří připravených ploch v Klatovech, už je z poloviny obsazená fotovoltaickou elektrárnou, která byla zkolaudovaná loni v říjnu. Pozemek si na 20 let pronajala firma Solar Klatovy. "Plochy v zóně Chaloupky jsme zatím pouze pronajímali," uvedla Osangová. Podle ní zatím město s polskou firmou nejednalo o formě vlastnictví pozemku.

Za silnicí podél zóny Chaloupky, jejíž pozemky patří výhradně městu, začíná další zasíťovaná průmyslová zóna Čertovka o rozloze tři hektary. Tuto plochu radnice také nabízí na svých internetových stránkách. Kromě města tam vlastní pozemky soukromníci, řekla Osangová. Největší připravená zóna v Klatovech je nově připravená sedmnáctihektarová plocha Pod Borem, kde už dokončuje své objekty pět firem. Smlouvu o budoucí smlouvě kupní s radnicí podepsalo 19 firem. V zóně zbývá ještě pět volných hektarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK