Škoda JS: I když Areva neuspěje v Temelíně, s Francouzi počítáme

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 11. února (zvláštní zpravodaj ČTK) - Případný neúspěch francouzské společnosti Areva v tendru na dostavbu Jaderné elektrárny Temelín rozhodně neznamená, že by se francouzské firmy na stavbě vůbec nepodílely. Francouzské průmyslníky a také ministra průmyslu, energetiky a digitální ekonomiky Erika Bessona o tom dnes v Paříži ujistil obchodní ředitel společnosti Škoda JS Milan Kohout. Škoda JS je v boji o rozšíření Temelína konkurentem Arevy.

Kohout svá slova pronesl na pracovní snídani u ministra Bessona, které se z české strany zúčastnil premiér Petr Nečas a také šéf energetického kolosu ČEZ Martin Roman. Ten podle informací ČTK francouzskou stranu ujistil, že tendr na dostavbu, o jehož vítězi má být rozhodnuto v roce 2013, bude férový. Kromě Škody JS v česko-ruském konsorciu se společnostmi Atomstrojexport a Gidropress se o zakázku uchází ještě americká společnost Westinghouse.

"Neúspěch Arevy v Temelínu neznamená neúspěch francouzských firem, jednalo by se o jinou formu jejich zapojení, " zdůraznil před novináři Kohout. Upozornil, že česko-ruské konsorcium je už nyní v kontaktu s případnými francouzskými dodavateli "ve skutečně klíčových oblastech".

Generálního ředitele strojíren Královopolská Miroslava Juchu při diskusi s francouzskými podnikateli potěšilo, že "několikrát zaznělo, že se při úspěchu Arevy počítá s dodávkami z české strany". Takové oznámení je podle něj pro český průmysl zásadní.

Generální ředitel ČKD Jan Musil upozornil, že s francouzským partnerem jeho společnost spolupracuje především na trzích třetích zemí, například v Rusku. Ani on ale neskrýval zájem o spolupráci s Arevou, pokud bude její snaha o zisk zakázky na dostavbu Temelína úspěšná. "My nyní dodáváme pro Enel do Mochovců. V minulosti jsme dodávali pro ČEZ jak v Dukovanech, tak v Temelíně, a chtěli bychom tuto spolupráci zopakovat, pokud Areva bude mít u nás úspěch," poznamenal s poukazem na zakázky pro jaderné elektrárny v Dukovanech a ve slovenských Mochovcích.

Premiér Petr Nečas o jaderné energetice v Paříži hovořil už ve čtvrtek, kdy jednal se svým francouzským protějškem Francoisem Fillonem. Zbyněk Frolík ze společnosti Linet, která podniká v oblasti zdravotnické techniky, dnes ocenil Nečasovu "prozíravost", se kterou se prý snaží využít francouzského zájmu o spolupráci s českými podniky kvůli dostavbě Temelína i pro jiné oblasti než energetiku.

Uchazeči o zakázku na rozšíření Temelína, který provozuje společnost ČEZ, mají dostat zadávací dokumentaci k výběrovému řízení v letošním roce. V roce 2012 by měli podat nabídky a v roce 2013 by mělo být rozhodnuto o vítězi. Objem celého kontraktu, čítajícího kromě dvou nových reaktorů příslib tří dalších stejného typu, by se měl pohybovat v řádu stovek miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK