CCB: Počet bankrotů podnikatelů se v lednu meziročně zpětinásobil

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Letos v lednu se meziročně na více než pětinásobek zvýšil počet bankrotů fyzických osob podnikatelů, u obchodních společností počet bankrotů vzrostl o 13 procent. Celkem bylo v lednu vyhlášeno 176 bankrotů podnikatelských subjektů, z toho se 104 týkalo obchodních společností a 72 fyzických osob podnikatelů. Vyplývá to z analýzy, kterou ČTK poskytla společnost CCB - Czech Credit Bureau. Počet osobních bankrotů byl v lednu nejvyšší za tři roky.

Ve srovnání s prosincem loňského roku se počet vyhlášených bankrotů obchodních společností zvýšil o tři případy a u fyzických osob podnikatelů se jejich počet nezměnil.

Počet návrhů na bankrot podnikatelských subjektů se v lednu ve srovnání s prosincem 2010 výrazně snížil, a to z 566 na 406. Zásluhu na tomto vývoji mělo zejména snížení počtu návrhů na bankrot obchodních společností. Ve srovnání s lednem 2010 se počet návrhů na bankrot zvýšil u obchodních společností o necelou třetinu, zato u fyzických osob podnikatelů na více než pětinásobek.

Z celkového počtu 176 bankrotů podnikatelských subjektů vyhlášených v letošním lednu jich nejvíce připadlo na Prahu, byla to asi jedna pětina. Následoval Moravskoslezský kraj s 24 bankroty a Ústecký s 19. Posledně jmenovaný kraj vykázal i druhý nejvyšší meziroční růst, a to na trojnásobek. Na první místo se v tomto pořadí dostal Olomoucký kraj, ve kterém se počet vyhlášených bankrotů zvýšil na čtyřnásobek. Ve čtyřech regionech se naopak počet bankrotů podnikatelských subjektů meziročně snížil, klesl v krajích Vysočina, Zlínský, Karlovarský a Královéhradecký.

Zatímco celkový podíl fyzických osob podnikatelů na bankrotech firem za všechny kraje byl v lednu 41 procent, v samotném Libereckém kraji byl stoprocentní. V tomto kraji tudíž v lednu nezbankrotovala ani jedna obchodní společnost. Podíl fyzických osob podnikatelů převyšující průměr vykázaly také kraje Vysočina, Moravskoslezský, Královéhradecký a Olomoucký.

V lednu bylo vyhlášeno 717 osobních bankrotů, což je sice jen o 28 více než loni v prosinci, zároveň je to však nejvyšší počet vyhlášených osobních bankrotů za jeden měsíc od ledna 2008. V lednu loňského roku jich bylo o 640 méně. Za celé období platnosti insolvenčního zákona, tedy od ledna 2008 do ledna 2011, již bylo vyhlášeno více než 10.000 osobních bankrotů. Počet návrhů na osobní bankrot se v lednu 2011 ve srovnání s prosincem loňského roku snížil na 979 z předchozích 1019. Proti lednu 2010 se však jejich počet zvýšil na téměř šestinásobek.

Nejvíce osobních bankrotů bylo v lednu 2011 vyhlášeno v Moravskoslezském kraji (131), dále v kraji Ústeckém (96) a Královéhradeckém (80). Nejvyšší míru osobních bankrotů, tedy počet bankrotů na 10.000 obyvatel kraje, vykázaly kraje Královéhradecký s hodnotou 1,4 bankrotu, Karlovarský s 1,2 bankrotu a Ústecký s 1,1 bankrotu. Naopak nejnižší byla míra osobních bankrotů v Praze, a to 0,2 bankrotu na 10.000 obyvatel, v kraji Vysočina a v Pardubickém kraji to bylo shodně 0,3 bankrotu.

CCB - Czech Credit Bureau je organizátorem největších českých úvěrových registrů, bankovního a nebankovního. Jejich prostřednictvím si zejména banky, spořitelny a leasingové a splátkové společnosti ověřují schopnost svých klientů splácet budoucí závazky. CCB byla založena v roce 2000.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK