Euro kleslo kvůli obavám z dluhů, dolar těžil z nepokojů v Egyptě

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. února (ČTK) - Euro dnes oslabilo kvůli přetrvávajícím obavám ohledně dluhových problémů v eurozóně. Dolar, který je považován za bezpečnou investici v období nejistoty, naopak těžil z pokračující politické krize v Egyptě.

Kolem 15:45 SEČ jednotná evropská měna vůči dolaru klesla o půl procenta na 1,3528 USD. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu americké měny vůči koši šesti dalších předních měn, stoupl o 0,4 procenta na 78,554 bodu, napsala agentura Reuters.

"Dnes je to všechno o riziku," uvedl analytik Nick Bennenbroek ze společnosti Wells Fargo. "Je to hodně spojeno s nepokoji v Egyptě," dodal. Egyptský prezident Husní Mubarak ve čtvrtek navzdory rozsáhlým protestům odmítl odstoupit z funkce. Investoři doufali, že jeho rezignace vytvoří podmínky k ukončení nepokojů.

V ulicích Káhiry a v některých dalších velkých egyptských městech se už více než dva týdny konají protivládní demonstrace, které požadují Mubarakův odchod a změnu režimu. "Očekávání trhu, že Mubarak odstoupí, nebylo naplněno," řekl Bennenbroek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK