Weber ke 30. dubnu odstoupí z čela německé Bundesbanky

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 11. února (ČTK) - Axel Weber odstoupí ke 30. dubnu z funkce prezidenta německé centrální banky Deutsche Bundesbank. Sdělil to dnes mluvčí kancléřky Angely Merkelové po jejím odpoledním setkání s Weberem a ministrem financí Wolfgangem Schäublem. Rozhodnutí o Weberově nástupci bude oznámeno příští týden, dodal mluvčí Steffen Seibert.

Merkelová a Schäuble podle oficiálního sdělení "akceptovali toto rozhodnutí s ohledem na osobní důvody profesora Webera". Nic dalšího se ve sdělení podle agentur nepíše.

Oznámení ve Weberově případu se napjatě očekávalo od středy, kdy se objevily zprávy, že nynější šéf Bundesbanky se nebude ucházet o místo prezidenta Evropské centrální banky po Jeanu-Claudu Trichetovi, jemuž letos v říjnu končí funkční období. Weber byl donedávna favoritem na tento post, pozici si však zhoršil svými silně kritickým výroky na adresu programu, v jehož rámci ECB vykupuje z trhu vládní dluhopisy zemí eurozóny ohrožených dluhovou krizí.

Za hlavní kandidáty na funkci šéfa Bundesbanky jsou podle agentury Reuters považováni Jürgen Sark a Jens Weidmann. Stark je členem výkonného výboru ECB, Weidmann je hlavním ekonomickým poradcem Merkelové.

Třetí možností by bylo podle informovaných zdrojů instalovat dočasně do čela viceprezidenta Bundesbanky Franze-Christopha Zeitlera, aby Weidmann dostal čas na aklimatizaci a přípravu na funkci. Šéf každé centrální banky členské země eurozóny má automaticky místo v bankovní radě ECB, která každý měsíc rozhoduje o měnové politice eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK