Akcie v týdnu klesly o 1,32 procenta, nejvíce ztratil Unipetrol

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Akcie na pražské burze v šestém letošním týdnu klesly, index PX ztratil 1,32 procenta na 1238,2 bodu. Nejvíce posilujícím titulem týdne byly opět akcie developerské firmy Orco, naopak nejvíce oslabovaly cenné papíry petrochemického holdingu Unipetrol. Vyplývá to z výsledků burzy. V pátém týdnu index PX naopak posílil o 2,27 procenta.

"Druhý únorový týden byl na pražské burze ve znamení lehkého vybírání zisků. Investoři během týdne sledovali dění v Egyptě, a to především avizované čtvrteční odstoupení prezidenta Mubaraka, které se však nakonec nepotvrdilo. Na domácí scéně se otevřela výsledková sezona," popsal obchodování analytik Atlantik FT Milan Lávička.

Nejvíce rostly akcie developerské společnosti Orco, které posílily o šest procent na 201,30 Kč. Akcie byly podle Lávičky podpořeny zprávou o nákupech současného generálního ředitele a zároveň akcionáře, kterým je Jean-Francois Ott.

Naopak nejvíce klesajícím titulem byl petrochemický Unipetrol, který poklesl o 10,4 procenta na 271 Kč. "Důvod poklesu můžeme hledat ve slabších finančních výsledcích. Tlak byl dále umocněn nepříznivým náhledem některých bankovních domů, které redukovaly svůj pohled na titul," podotkl Lávička. Unipetrol ve čtvrtek oznámil, že loni vytvořil čistý zisk 937 milionů korun po předloňské ztrátě 840 milionů Kč. Výsledek ale zaostal za odhady analytiků.

"Pro příští týden z pohledu nálady se domníváme, že na trhu bude přetrvávat nervozita z Egypta, kde k výraznějšímu rozuzlení může dojít každým dnem," odhadl analytik. Vliv budou podle Lávičky mít také výsledky firem a statistické údaje. V úterý Český statistický úřad zveřejní předběžný odhad hrubého domácího produktu za loňské čtvrté čtvrtletí, o den později oznámí Komerční banka hospodářské výsledky za rok 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK