VV budou chtít zachování snížené sazby DPH u základních potravin

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. února (ČTK) - Věci veřejné (VV) budou prosazovat při koaličních jednáních o změnách sazeb DPH zachování snížené sazby pro základní potraviny. Vyplynulo to ze stranického internetového referenda, které je pro vedení strany závazné. Zvýšení snížené sazby DPH nebo dokonce sjednocení sazeb chce vládní koalice kvůli získání peněz na financování důchodové reformy.

Při hlasování ohledně otázky "Souhlasíte s tím, aby VV v rámci koaličních jednání prosazovaly zachování snížené sazby DPH na teplo a léky namísto vybraných základních potravin?" odpovědělo téměř 68 procent hlasujících ne. Pouze necelá třetina se vyslovilo pro.

"Sníženou sazbu na DPH u léků a tepla jsme navrhovali jako alternativu proto, že u těchto komodit dochází k malému výkyvu v cenách. Výsledky referend jsou pro stranu Věci veřejné závazná, a proto budeme prosazovat sníženou sazbu pro základní potraviny," uvedla strana v tiskové zprávě.

Mezi základní potraviny řadí VV například mléko a chléb. Strana ale prý bude chtít, aby v tomto koši byly zařazeny další výživově hodnotné potraviny potřebné pro člověka.

Vláda premiéra Petra Nečase uvažuje kvůli pokrytí nákladů spojených s důchodovou reformou o sjednocení sazby DPH na 19 procentech. Jednu sazbu DPH má v EU jen Dánsko.

Nyní je snížená sazba deset procent a základní 20 procent. Podle odhadů analytiků by sjednocením sazeb mohl rozpočet získat navíc 50 až 60 miliard korun. Peníze by měly být využity na nahrazení výpadku příjmů ze sociálního pojištění.

Snížená sazba DPH se podle zákona nyní využívá například u potravin, léků, ubytovacích služeb, knih, hromadné dopravy, kultury nebo sociální péče.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK