Akcie v západní Evropě zakončily týden díky Egyptu růstem

11.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 11. února (ČTK) - Západoevropský akciový trh v závěru týdne přerušil třídenní sérii poklesů a mírně posílil. Náladu investorů zlepšilo rozhodnutí egyptského prezidenta Husního Mubaraka odstoupit z funkce.

Hlavní index západoevropského trhu FTSEurofirst 300 v závěru stoupl o 0,4 procenta na 1174,13 bodu. Za celý týden tak získal 0,8 procenta, i když zůstal asi 1,5 bodu pod pondělním maximem za 29 měsíců. Od počátku roku index stoupl o 4,7 procenta.

Mubarak dnes po 30 letech u moci a 18 dnech masových protivládních protestů odstoupil z funkce a své pravomoci předal armádě. Ta se chystá rozpustit vládu a pozastavit činnost parlamentu. Mubarakovu rezignaci oslavují statisíce lidí po celém Egyptě a světové finanční trhy ji přivítaly růstem akcií a poklesem cen ropy.

Nejistá situace v Egyptě snižovala během týdne zájem investorů jít do rizikovějších aktiv jako akcií. Mubarakův odchod s vyhlídkou na uklidnění situace může uvolnit cestu růstu akcií, protože vyhlídky ekonomik a firemních zisků se zlepšují. Nejvýrazněji dnes rostly akcie firem komoditního a energetického sektoru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK