Prezident Klaus umožnil přeměnu spořitelních družstev na banky

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Prezident Václav Klaus dnes podepsal zákon, díky kterému budou spořitelní a úvěrní družstva moci požádat o bankovní licenci. Ta by jim umožnila podnikat jako ostatním bankám. Budou ale muset změnit svou právní formu na akciovou společnost. ČTK o tom dnes informoval prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Návrh na zápis změny formy kampeliček na akciovou společnost by měl být podle úpravy možný až poté, co Česká národní banka udělí licenci i souhlas se změnou. Po zápisu změny do obchodního rejstříku budou moci kampeličky začít podle licence podnikat.

Banky, spořitelní a úvěrní družstva a obchodníci s cennými papíry budou muset podle novely posílit kontrolní systémy. Budou muset například vytvořit takzvaný výbor pro odměňování. Ten stanoví pravidla pro přidělení odměn, která se budou vztahovat na osoby ovlivňující rizikový profil finanční instituce.

Pro centrální banku novela zavádí povinnost informovat tento výbor o odměnách bankovních manažerů. Tyto informace mají sloužit ke srovnání systémů odměňování a postupů jednotlivých bank. Předávané informace se mají týkat počtu lidí, kteří pobírají nejméně milion eur (aktuálně zhruba 25 milionů korun), a to v členění podle činností banky. Informace by měly obsahovat údaje o hlavních složkách mezd, prémií, dalších odměn a penzijních výhod.

Novela také dává právo ČNB, aby po kampeličkách, které mají problémy s hospodařením, vyžadovala nápravu. Může například chtít, aby záložna omezila pohyblivou část odměn nebo přednostně z čistého zisku navýšila kapitál.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK