Dozorčí radu aeroholdingu povede Mejstřík, představenstvo Dvořák

14.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. února (ČTK) - Dozorčí rada Českého Aeroholdingu, v němž se propojí pražské letiště a skupina Českých aerolinií, na dnešním ustavujícím setkání zvolila své vedení a také vedení představenstva firmy. Předsedou dozorčí rady se stal ekonom Michal Mejstřík a předsedou představenstva šéf ČSA i Letiště Praha Miroslav Dvořák. ČTK to dnes sdělily mluvčí ČSA Hana Hejsková a pražského letiště Michaela Lagronová. Složení představenstva i dozorčí rady Českého Aeroholdingu už dříve stanovila vláda.

Do vedení představenstva byli jako místopředsedové zvoleni Philippe Moreels, který působí jako viceprezident pro marketing, prodej a ekonomiku ČSA, a finanční ředitel Letiště Praha Petr Vlasák. Místopředsedy dozorčí rady se stali ekonom Pavel Kohout a náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček.

První schůzka dozorčí rady se mohla uskutečnit teprve poté, co ministr financí Miroslav Kalousek 10. února podepsal zakladatelskou listinu Českého Aeroholdingu. O záměru založit aeroholding rozhodla vláda v listopadu loňského roku. V polovině ledna pak kabinet rozhodl, že aeroholding vznikne privatizací části majetku státního podniku Správa Letiště Praha za 55 milionů korun. Z tohoto majetku ministerstvo financí založilo obchodní společnost Český Aeroholding se základním kapitálem 50 milionů korun, do níž budou vloženy majetkové účasti státu ve společnostech Letiště Praha a ČSA.

Jedním z hlavních cílů propojení Letiště Praha a ČSA jsou provozní a finanční úspory, všechny součásti Českého Aeroholdingu budou nicméně obchodně samostatné. "Celý projekt je samofinancovaný, bez jakýchkoliv nároků na státní rozpočet," uvedly mluvčí Letiště Praha a ČSA.

Propojení ČSA s dlouhodobě ziskovým Letištěm Praha by mělo stabilizovat hospodaření aerolinek. ČSA se předloni potýkaly s hrozbou ukončení provozu a vykázaly ztrátu 3,8 miliardy korun. Procházejí proto ozdravnou kúrou, jejíž součástí je i propouštění a snížení počtu letadel.

Personální složení statutárních orgánů akciové společnosti Český Aeroholding

Dozorčí rada

Předseda: Michal Mejstřík, člen Národní ekonomické rady vlády

Místopředsedové: Zdeněk Zajíček, náměstek ministra financí; Pavel Kohout, ředitel strategie Partners for Life Planning, a.s.

Členové dozorčí rady:

Pavel Dobeš, konzultant a specialista na problematiku politik EU;

Tomáš Firla, manažer a ekonom, specialista v oblasti procesního a projektového řízení;

Tomáš Haas, poradce ministra financí;

Tomáš Hudeček, vysokoškolský pedagog, zastupitel Hl. města Prahy; Jakub Hodinář, náměstek ministra dopravy;

Radomil Kratochvíl, za zaměstnance ČSA;

Tomáš Brabec, za zaměstnance ČSA;

Tomáš Rohlena, za zaměstnance Letiště Praha;

Jiří Kraus, za zaměstnance Letiště Praha.

Představenstvo

Předseda: Miroslav Dvořák

Místopředsedové: Philippe Moreels; Petr Vlasák

Členové představenstva: Josef Adam; Marta Guthová.

Zdroj: ČSA, Letiště Praha

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK