Dovoz automobilů do Číny se loni téměř zdvojnásobil

15.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Šanghaj 15. února (ČTK) - Dovoz zahraničních automobilů do Číny se v loňském roce téměř zdvojnásobil na 813.600 vozů. Nejpopulárnější byly u čínských spotřebitelů japonské a německé modely. Oznámilo to dnes Čínské sdružení výrobců automobilů (CAAM).

Hodnota importu se zdvojnásobila na více než 30 miliard dolarů (přes 540 miliard Kč). Hodnota exportu vozidel z Číny stoupla o 40 procent na rekordních 51,8 miliardy dolarů. Tento export tvoří zejména autobusy, nákladní automobily a soubory součástek pro montáž aut směřující do rozvíjejících se zemí, napsala agentura AP.

Čína předloni díky silnému růstu prodeje vystřídala na pozici největšího automobilového trhu světa Spojené státy. V loňském roce prodej aut v Číně stoupl zhruba o třetinu na rekordních 13,8 milionu vozů.

Přední světové automobilky se snaží expanzí v Číně kompenzovat pokles poptávky na rozvinutých trzích. Ze silné poptávky v Číně těží rovněž česká Škoda Auto, jejíž prodej na čínském trhu loni stoupl o 47 procent na 180.515 vozů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK