ABB zvýšila čtvrtletní zisk o 30 procent na 700 milionů dolarů

17.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Curych 17. února (ČTK) - Švýcarská strojírenská společnost ABB zvýšila čistý zisk ve čtvrtém čtvrtletí o 30 procent na 700 milionů dolarů (12,6 miliardy Kč). Podnik v dnešní zprávě uvedl, že se ve výsledku projevila průmyslová poptávka po energetických úsporách a vyšší produktivita. Koncern působí také v České republice.

Tržby podniku vzrostly o pět procent na 9,18 miliardy dolarů a zakázky stouply o 17 procent na 8,75 miliardy. Podnik dodal, že chce náklady snížit o další miliardu dolarů, aby se vyrovnal s tlaky na pokles cen od rivalů z takzvaných mladých ekonomik. Podle ABB bude tento tlak pokračovat, jak se tito rivalové tlačí na zahraniční trhy.

Výsledek byl mírně vyšší, než odhadovali analytici. Podle průzkumu agentury Reuters analytici očekávali zisk 695 milionů. Růst tržeb v Asii se ale zpomalil na pět procent, protože klesly zakázky na energetické projekty z Číny a Indie.

Akcie ABB, které letos výrazně rostly, dnes oslabily o 2,7 procenta. Vedly si tak hůře než index odvětví a francouzský rival Schneider, který přišel s lepšími čísly, než se očekávalo, dodal Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK