Poradna: Zdravotní a sociální pojištění a příjmy z pronájmu

22.02.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Platí se z příjmů z pronájmu zdravotní a sociální pojištění? Je možné uplatnit odpisy na software i s několikaletým zpožděním?


Zdravotní a sociální pojištění a příjmy z pronájmu

Otázka: Jsem podnikatel, platím DPFO , mám příjmy z podnikání podle paragrafu 7 a 9. Pronajímám automobil, který není v majetku firmy, příjem za rok 2010 byl asi 200 tisíc Kč, výdaje uplatňuji ve výši 30 % z příjmu. Chci se zeptat, zda se tento příjem započítává v přehledech na zdravotní a sociální pojištění nebo se počítá jen s příjmy podle paragrafu 7.

Odpověď: Do vyměřovacího základu pro sociální i zdravotní pojištění se započítává pouze základ daně podle § 7 zákona o daních z příjmů (§ 5b zákona o pojistném na sociální zabezpečení, §3a zákona o pojistném na všeobecné zdravotní pojištění).


Nedobytné pohledávky a přiznání k dani z příjmů

Otázka: Měla bych dotaz ohledně pohledávek v daňové evidenci. Jedná se o pohledávku z roku 2007 a do dnešní doby není zaplacená a asi nebude. Jakým způsobem ji odstraním z evidence a jak se promítne tato skutečnost do přiznání z příjmu fyzických osob?

Odpověď: U daňové evidence se nedobytné pohledávky zpravidla nevyřazují, protože nebyly zdanitelným příjmem. Pokud se poplatník, např. při prominutí pohledávky, rozhodne ji vyřadit z evidence, je povinen upravit základ daně (zvýšit příjmy o hodnotu vynaložených výdajů souvisejících s pohledávkou). Při ukončení podnikání musí poplatník neuhrazené pohledávky dodanit.


Ocenění opravy vozidla v obchodním majetku

Otázka: Společnost vlastnící autoservis, opravila svoje vozidlo evidované v obchodním majetku, jednalo se o výměnu čelního skla. Nyní má náklady spojené s výměnou čelního skla naúčtovat pojišťovně, která ji škodu proplatí. V jakých cenách je správné účtovat náhradu za čelní sklo a další materiál k tomu potřebný, zda v nákupních nebo prodejních?

Odpověď: Pojišťovně byste měli vyúčtovat skutečnou výši škody, tedy vlastní náklady bez prodejní marže (nákupní cena materiálu + režie, energie, mzdy...).


DPH v případě nezaplacení pohledávky

Otázka: Je možné dostat zpět DPH, kterou jsme odvedli, ale odběratel nám nezaplatil? Je v insolvenčním řízení, pohledávku jsme přihlásili. Který § zákona o DPH to řeší?

Odpověď: Možnost vrácení DPH z nezaplcených faktur u pohledávek za dlužníky v insolvenčním řízení má být součástí zákona o DPH formou speciálního ustanovení k opravě základu daně. Toto ustanovení nabude učinnosti nejdříve 1.4.2011.


Opožděné uplatnění odpisů na software

Otázka: v roce 2008 jsem si pořídila software za cenu 11.052 Kč a zaúčtovala na účet 013. Nedopatřením jsem v roce 2008 ani 2009 neuplatnila žádné oprávky, odpisy. Mohu účetní a daňové snížení začít v roce 2010 nebo jak mám postupovat.

Odpověď: Software byl pořízen za cenu nižší než 60 000 Kč, nejedná se tedy o dlouhodobý nehmotný majetek podle zákona o daních z příjmů a není povinnost jej podle zákona o daních z příjmů odepisovat, můžete ho dát do nákladů jednorázově v roce pořízení. K tomu ale nedošlo, takže jej můžete dát do daňových nákladů prostřednictvím účetních odpisů - s využitím ustanovení § 24 odst. 2 písm. v) ZDP. Účetní odpisy můžette zvolit i tak, že bude SW v roce 2010 zcela odepsán.

Autor článku

Alice Popelková