Portál Alibaba přišel kvůli podvodům o desetinu tržní hodnoty

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 22. února (ČTK) - Čínský portál Alibaba.com dnes přišel skoro o desetinu své tržní hodnoty, když jeho akcie na burze v Hongkongu oslabily skoro o deset procent. Reagovaly tak na změny ve vedení firmy, které si vynutil nárůst podvodných transakcí na portálu. Vyšetřování odhalilo, že k podvodům pomáhali někteří zaměstnanci, což firmu podle analytiků teď možná donutí zamyslet se i nad změnou podnikatelského modelu.

Alibaba je v Číně klíčovém portálem a specializuje se na takzvané B2B (business-to-business) transakce. Zboží si na něm tudíž vyměňují podniky a další subjekty, které nakupují ve velkém. Podvody spočívaly v tom, že byly okrádáni ti, kteří nakupovali.

Akcie firmy během obchodování spadly až o 9,6 procenta na 15,08 hongkongského dolaru, než se mírně zotavily a uzavřely poklesem zhruba 8,6 procenta na 15,24 HKD. Zaznamenaly tak nejhlubší propad od září 2009, kdy burzy po celém světě prudce padaly kvůli globální finanční krizi. Ztráty v Hongkongu dnes přesáhly dvě procenta.

Objem obchodů s akciemi portálu Alibaba dnes byl asi pětkrát vyšší, než je běžné v jiných dnech, a dosáhl přibližně 71 milionů akcií. Tržní hodnota firmy se tak snížila těsně pod 77 miliard hongkongských dolarů (pod 180 miliard Kč). Před dnešním propadem kurzu akcie podniku vykazovaly od začátku roku zisk asi 20 procent.

Zakladatelem portálu je miliardář a někdejší učitel Jack Ma. Alibaba.com je součástí společnosti Alibaba Group, ve které asi 40 procent akcií drží americký portál Yahoo. Alibaba umožňuje převážně malým a středním podnikům najít si obchodní partnery v Číně i zahraničí. Podniky tak jsou schopny si za výhodnějších podmínek zajistit dodavatele.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK