Praha: Letošní splátku dluhu KCP uhradí ministerstvo financí

22.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. února (ČTK) - Letošní splátku dluhu Kongresového centra Praha (KCP) zaplatí ministerstvo financí, které je ručitelem úvěru. Po jednání pražské rady to dnes uvedlo tiskové oddělení magistrátu. KCP dluží přes dvě miliardy korun, k 16. dubnu musí splatit 3,15 milionu eur (asi 77 milionů Kč). V minulých letech splátky hradilo buď KCP z vlastních prostředků, nebo je platila Praha.

Podle Prahy ministerstvo písemně potvrdilo, že je letos ochotno peníze na krytí splátky poskytnout. Není ale jasné, jestli ministerstvo nebude peníze po KCP později vymáhat.

KCP chce umořit dluh prodejem zbytného majetku a dlouhodobým pronájmem hlavní budovy. Tento způsob oddlužení navrhlo společenství Penta Investments a Zátiší Catering Group. K tomu ale Praha jako stoprocentní vlastník KCP potřebuje souhlas ministerstva, které má na majetku KCP zástavu. Proto poslala v lednu plán na oddlužení ministerstvu k posouzení. Ministerstvo financí se ale k návrhu zatím oficiálně nevyjádřilo.

KCP musí dluh, který vznikl především kvůli rekonstrukci před zasedáním Mezinárodního měnového fondu a Světové banky v roce 2000, splatit nejpozději v roce 2014. Praha nechce, aby KCP skončilo v insolvenci. KCP v roce 2009 hospodařilo se ziskem 70 milionů korun. V letech 2008 a 2007 vykázalo centrum ztrátu 71,8 milionu korun, respektive 27,2 milionu korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK