Deloitte: Kvůli souběhu funkcí může mít problém až 90 pct firem

23.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. února (ČTK) - Problémy se situací, kdy někteří lidé působí jako statutární orgán firmy a zároveň stejnou činnost vykonávají na základě pracovního poměru například jako ředitelé, může mít 80 až 90 procent firem v Česku. Novinářům to dnes řekl Robert Bezecný ze společnosti Deloitte Advisory. Souběh funkcí není možný podle prosincového rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS).

Podobná judikatura již v Česku existuje od roku 1993, ale NSS ji poprvé použil i na nemocenské či důchodové pojištění. Podle soudu nelze působit ve společnosti jako statutární orgán a tytéž činnosti vykonávat na základě pracovního poměru. Mnoho českých firem ale tímto způsobem funguje. Ministerstvo financí a ministerstvo práce a sociálních věcí by proto podle Bezecného měla vzniklou nejistotu řešit a k celé záležitosti se vyjádřit.

NSS konkrétně v prosinci rozhodl, že Česká správa sociálního zabezpečení správně nevyplatila jednateli společnosti nemocenskou. Na tu měl nárok jako zaměstnanec téže firmy, jímž se ale podle soudu z právního hlediska vůbec nemohl stát.

Podle Petra Suchého z advokátní kanceláře Deloitte Legal však nelze problém zobecňovat a je třeba jej řešit případ od případu. "Dosavadní judikatura se zabývala problematikou souběhu spíše obecně, praxe však potřebuje přesnější výkladová vodítka pro posouzení konkrétních situací," uvedl dnes.

Kvůli rozhodnutí NSS by mohly tisíce šéfů českých firem ztratit nárok na nemocenskou a při vypočítávání důchodu přijít o řadu let, které jim nebudou započítány. "To by v konečném důsledku mohlo znamenat, že dotyčný nebude mít nárok na důchod vůbec," uvedl Bezecný. Dotyčným stejně tak hrozí ztráta nároku na nemocenské dávky a pojištění v nezaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK