Rumuni možná odloží dostavbu jaderné elektrárny Cernavoda

23.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bukurešť 23. února (ČTK) - Rumunsko dostaví jadernou elektrárnu Cernavoda možná až po roce 2017, což je současný termín pro dostavbu. O projekt se zajímala i česká energetická společnost ČEZ, ta ale ze soutěže odstoupila a po ní i několik dalších firem, které původně měly zájem. V elektrárně jsou teď dva reaktory o výkonu 706 megawattů, které se na výrobě elektřiny v Rumunsku podílejí asi z 20 procent.

"Možná to odložíme, protože přípravné práce trvají déle, než jsme předpokládali," řekl podle agentury Reuters poradce ministra hospodářství Tudor Serban.

Cernavoda je jedinou jadernou elektrárnou, kterou Rumunsko má. Země chtěla další reaktory postavit v partnerství se šesti společnostmi, plány ale utrpěly značný šrám, když nejprve ztratil zájem ČEZ, a pak také německá společnost RWE, španělská Iberdrola a francouzská GDF Suez.

Rumunsko teď musí náklady na projekt krýt z vlastních zdrojů. Očekává se přitom, že k dostavbě budou zapotřebí asi čtyři miliardy eur (zhruba 98 miliard Kč). Bukurešť už avizovala, že se bude snažit získat pro projekt nové investory.

Zpoždění dostavby v Rumunsku podle analytiků ohrožuje budoucí zásobování elektřinou, protože země musí do roku 2020 modernizovat asi třetinu výkonu svých elektráren. Zatím poslední větší projekt na výrobu elektřiny se týká právě elektrárny Cernavoda a je z roku 2007, kdy byl připojen k síti jeden ze dvou tamních reaktorů.

Serban řekl, že zájem o dostavbu elektrárny už projevily firmy z Jižní Koreje, Číny, Ruska a ze Spojených států. Z amerických firem Serban jmenoval společnost Bechtel. Ani jedna z uvedených firem se ale nezavázala ke smluvnímu vztahu.

Z původních zájemců ve hře zůstává ještě italská společnost Enel a také rumunská součást hutního koncernu ArcelorMittal. Není ale jasné, zda by tyto podniky měly zájem své podíly v partnerství zvýšit. "Teoreticky ano. Vlastně chtějí vědět, jak moc si rumunská vláda za tímto projektem stojí," řekl Serban.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK