Akcie v Tokiu dál klesají, na rekordu je švýcarský frank

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 24. února (ČTK) - Ceny japonských akcií dnes pokračovaly v poklesu, na který má největší vliv stále ještě geopolitické napětí. Trh klesá už tři dny za sebou a jedním z faktorů, které k poklesu přispívají, patří vysoké ceny ropy. Na devizových trzích vystoupil na nový rekord švýcarský frank, zpevnil ale i japonský jen, kvůli čemuž oslabovaly akcie vývozců.

Hlavní index Nikkei 225 odepsal 126,39 bodu a den uzavřel poklesem v rozsahu 1,19 procenta na hodnotě 10.452,71 bodu. Širší index Topix klesl o 1,3 procenta na 934,22 bodu.

Trhu neprospěly ani podnikové zprávy, především pak záměr firem Tobu Railway a Toyobo vydat nové akcie. Obě emise dnes prudce oslabily kvůli obavám, že nová emise výrazně naředí tu současnou, což by snížilo zisky akcionářů.

Na devizových trzích pokračoval v růstu švýcarský frank, který se vůči dolaru vyšplhal na nový rekord. Dolarový index klesl na třítýdenní minimum a pohybuje se v blízkosti cyklického dna, kde byl na začátku února. Naopak euro a britská libra měly snahu zpevňovat, protože u těchto měn investoři spoléhají na dřívější růst úrokových sazeb.

"Trh může dojít k závěru, že pokud ceny ropy prudce vzrostou, zasáhne to všechny vyspělé země, a v tomto smyslu i všechny významné měny," řekl analytik makléřské společnosti Okasan Securities Cutomu Soma. Pak se zájem logicky přesune k měnám, které nabízejí vyšší zhodnocení.

Americký dolar ke švýcarskému franku oslabil na 0,9275 CHF, kde ještě nikdy v minulosti nebyl. Později se mírně vzpamatoval a dostal se na 0,9295 CHF, což ale proti závěrečným hodnotám ve středu v New Yorku byl i tak pokles o 0,4 procenta. Euro k dolaru zpevnilo o 0,2 procenta na 1,3771 USD, podobně libra k dolaru zdražila o 0,2 procenta na 1,6245 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK