RWE má za loňský rok rekordní tržby, výhled ale zklamal

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Essen/Frankfurt 24. února (ČTK) - Německá energetická společnost RWE loni vytvořila tržby 53,3 miliardy eur (asi 1,3 bilionu Kč). Proti roku 2009 je to nárůst o 12 procent a znamená to nový rekord v historii firmy. Čistý zisk se zvýšil o šest procent na 3,8 miliardy eur (asi 93,2 miliardy Kč). Výsledky překonaly odhady analytiků, firma ale nastínila výhled, který pro analytiky znamená velké zklamání.

Provozní zisk pátého největšího dodavatele elektřiny v Evropě vzrostl o osm procent na 7,7 miliardy eur (asi 188,8 miliardy Kč), čímž firma překonala odhady analytiků i své vlastní. Už na letošní rok ale RWE počítá s poklesem provozního zisku o 20 procent, zatímco trh počítal s poklesem o zhruba 16 procent.

"Vyhrnuli jsme si rukávy a zahájili celou řadu opatření," uvedla firma, která je významným dodavatelem elektřiny mimo jiné i v České republice. RWE má nyní rozpracovaný největší investiční program za dobu své existence, na druhou stranu ale počítá i s vysokými náklady. Například daň z jaderné energetiky bude od letošního roku snižovat zisky v průměru o 600 až 700 milionů eur ročně.

"Nehodláme usnout na vavřínech jen proto, že máme za sebou rekordní výsledky," uvedl generální ředitel Jürgen Grossmann. Podnik má v plánu nové plynové a uhelné elektrárny, stejně jako výstavbu obnovitelných zdrojů energie. Nově instalovaná kapacita zdrojů má do roku 2014 dosáhnout asi 12.000 megawattů.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK