Růst německé ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil na 0,4 pct

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 24. února (ČTK) - Tempo růstu německé ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalilo ve srovnání s předchozím čtvrtletím na 0,4 procenta z 0,8 procenta za červenec až září. Meziročně hrubý domácí produkt stoupl o čtyři procenta. Uvedl to dnes spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z poloviny tohoto měsíce.

Úřad dodal, že celkový schodek rozpočtu veřejného sektoru se loni prohloubil na 3,3 procenta HDP z tří procent v roce 2009. Schodek rozpočtu federální vlády, spolkových zemí, místních samospráv a účtu sociálního zabezpečení činil 82 miliardy eur (2,01 bilionu Kč). Příjmy dosáhly 1,082 bilionu eur a výdaje 1,164 bilionu eur.

"Jak jsme očekávali, stavební průmysl na konci roku 2010 výrazně zpomalil růst. To by však mělo být vyrovnáno v prvním čtvrtletí," uvedla analytička Sal. Oppenheim Ulrike Kastensová. "Spotřeba byla celkem slabá, ale měla by v příštích měsících oživit," dodala. Podle ní by v prvním čtvrtletí ekonomika měla expandovat o 0,8 procenta až jedno procento.

K ekonomickému růstu nejvíce přispěl zahraniční obchod. Vývoz proti předchozímu kvartálu stoupl o 2,8 procenta a obchod zvýšil ekonomický růst největší evropské ekonomiky o 0,7 procentního bodu. Soukromá spotřeba se zvýšila o 0,7 procenta a veřejná spotřeba o 0,4 procenta. Naopak investice ve stavebnictví klesly o 3,6 procenta, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK