ÚOHS se bude znovu zabývat případem Lesů ČR

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 24. února (ČTK) - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se bude znovu po několika letech zabývat otázkou, zda státní podnik Lesy ČR při vyhlašování tendrů musí postupovat podle zákona o veřejných zakázkách či nikoliv. Vyplývá to z textu rozsudku Krajského soudu v Brně, který případ vrátil antimonopolnímu úřadu. ČTK to zjistila z webových stránek ÚOHS.

ÚOHS v minulosti několikrát rozhodl, že se na státní lesnickou firmu zákon o veřejných zakázkách nevztahuje. Posléze však při posuzování zakázek na těžbu dřeva zadávaných v roce 2007 svůj názor změnil. Posun v názoru zdůvodňoval složitostí problematiky a opíral jej mimo jiné o stanovisko Evropské komise. Několik firem (například Lesy Hluboká nad Vltavou) následně rozhodnutí ÚOHS neúspěšně žalovalo u Krajského soudu v Brně a poté se obrátilo na Nejvyšší správní soud (NSS). Ten rozhodl ve prospěch firem, podobně jako nyní Krajský soud v Brně, který byl vázán závěry NSS.

ÚOHS podle soudu ve svých rozhodnutích dostatečně nevysvětlil, proč se odchýlil při rozhodování od svého původního závěru, že Lesy ČR nejsou veřejným zadavatelem. ÚOHS se bude muset znovu zabývat svými předchozími rozhodnutími a stanovisky, na které lesnické firmy v řízení poukazovaly. "Pokud se bude chtít od názorů, které dříve prezentoval, odchýlit, musí jeho rozhodnutí obsahovat náležité zdůvodnění," uvedl ve svém rozsudku Krajský soud v Brně.

Lesy České republiky spravují zhruba polovinu lesů v zemi, a hospodaří tak s mnohamiliardovým majetkem. Firma se už několik let potýká s problémy kolem výběru lesnických firem. Původně je nevybírala v řádných tendrech, jak to podnikům v majetku státu ukládá zákon. Měla dokonce posvěcení ÚOHS. Úřad ale na začátku roku 2006 po konzultaci s Evropskou komisí své stanovisko změnil, a právě to je jádrem současných sporů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK