WIC bude ve druhé arbitráži s ČR vymáhat asi 2 miliardy korun

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Společnost Washington Investment Company LLC (WIC) chce vést s Českou republikou arbitráž kvůli postupu Finančního úřadu pro Prahu 4 vůči několika firmám skupiny WIC group a její dceřiné společnosti Sei group. WIC tvrdí, že úřad firmám protiprávně zadržuje peníze. Po státu bude požadovat zřejmě dvě miliardy korun, sdělil dnes ČTK mluvčí společnosti Miroslav Slaný. Začal by tak už druhý mezinárodní spor mezi WIC a ČR, v prvním firma po státu nárokuje 12 miliard korun.

Ministerstvo financí již dříve uvedlo, že oznámení o sporu obdrželo. "Mohu potvrdit, že jsme dostali dvě oznámení o sporu od této společnosti s vyčíslením údajně ušlého zisku. Nyní obě podání studujeme a připravujeme se na další kroky," řekl ČTK mluvčí MF Ondřej Jakob. Po oznámení sporu vždy běží lhůta šesti měsíců, a následně se rozhoduje, zda bude skutečně zahájena arbitráž.

V pořadí druhý arbitrážní spor mezi WIC a ČR se týká Finančního úřadu pro Prahu 4, který podle WIC "dlouhodobě opakovaně protiprávně zadržuje finanční prostředky" firmám skupiny WIC group a dceřiné skupiny Sei group. Společnosti se nelíbí, že úřad vůči uvedeným firmám pravidelně každý měsíc otevíral kolem deseti nových kontrol a vytýkacích daňových řízení a prováděl podle WIC šikanózní kontroly jak u samotných firem, tak jejich obchodních partnerů. Podle Slaného firmy ale vždy vše transparentně prokázaly. Přesto jsou peníze ze strany úřadu stále zadržovány a úřad se nesnaží případy rychle vyřešit, zdůraznil mluvčí. Podle něj finanční úřad k dnešku zadržuje už přes 300 milionů korun.

"Mezinárodní arbitráž je už posledním krokem, ke kterému jsme po mnoha neúspěšných pokusech o smírné řešení museli přistoupit," uvedl ředitel pro strategii a rozvoj společnosti Sei group Jan Dvořáček.

WIC podle mluvčího požaduje náhradu za systematické znemožňování dokončení započatých investičních projektů, znehodnocení investic, ušlý zisk a poškozování dobrého jména společnosti. Přesnou výši odškodného zatím ještě vyčísluje. "Předběžný odhad dle expertního posudku, který vypracoval nezávislý znalec ustanovený českým soudem, je téměř dvě miliardy korun," upřesnil Slaný.

Existenci sporu společnost WIC oznámila ministerstvu financí počátkem roku, a to společně s první kauzou. V ní WIC požaduje náhradu za údajně zmařené investice, ušlý zisk a poškození dobrého jména společnosti i bývalé skupiny A-Group kvůli IT zakázkám pro státní podnik Lesy ČR.

Spor vznikl v roce 2007, kdy Lesy ČR po změně svého vedení údajně ukončily dojednané zakázky na dodávky informačních technologií a služeb s firmami Aventic International a A-Services&Networks. Společnosti tehdy patřily WIC. Obě firmy jsou nyní v likvidaci. Lesy ČR v únoru ale uvedly, že nikdy v minulosti nebyly v žádném smluvním vztahu se společností WIC ani společností, v níž by měla společnost WIC v té době podle obchodního rejstříku podíl.

WIC je americká mezinárodní investiční společnost, která spravuje švýcarský privátní kapitál. Působí v USA, ve střední a východní Evropě a na Dálném východě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK