Komerční banka odmítla žalobu Sazky o 574 milionů korun

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Komerční banka se ohradila proti žalobě loterijní společnosti Sazka z loňského prosince o zaplacení 574 milionů Kč. Banka pro Městský soud v Praze uvedla, že Sazka podala žalobu s úmyslem uměle pro sebe vytvořit neexistující pohledávku tak, aby tuto pohledávku mohla zahrnout do svých aktiv. Uplatňování pohledávky považuje banka za šikanózní a na základě zcela nepravdivých a účelových tvrzení Sazky. Vyjádření Komerční banky dnes zveřejnil insolvenční rejstřík.

Sazka, která je od 17. ledna na návrh podnikatele Radovana Vítka v insolvenčním řízení, podala loni 29. prosince žalobu vedle Komerční banky i proti Raiffeisenbank o 599 milionů korun za poškození pověsti a dobrého jména. Obě banky prodaly své pohledávky vůči Sazce Vítkovi.

"Veškerá jednání Komerční banky vůči dlužníku v průběhu vyjednávání o takzvaném klubovém financování proběhla v souladu s platnými právními předpisy ČR a smluvními ujednáními mezi Komerční bankou a dlužníkem. Komerční banka neporušila žádnou ze svých povinností a svým jednáním dlužníkovi nezpůsobila žádnou škodu ani újmu," uvádí se ve sdělení KB. Banka jím reagovala na výzvu soudu z 10. února o podrobné vyjádření k řízení se Sazkou.

Mluvčí Městského soudu v Praze Martina Lhotáková ve středu uvedla, že první jednání v insolvenčním řízení se společností Sazka se zřejmě uskuteční kolem poloviny dubna. Přesné datum zatím podle ní není známo, soud právě čeká ještě na vyjádření účastníků insolvenčního řízení. V pondělí určil soud předběžného správce.

Na jednání by se měla Sazka mimo jiné vyjádřit k pohledávkám věřitelů. Soud by měl následně rozhodnout o tom, zda je firma v úpadku, nebo ne.

V současnosti mají akcionáři firmy k dispozici tři různé nabídky, které by měly pomoci vyřešit situaci Sazky. Nabídky předložily skupina KKCG podnikatele Karla Komárka, společnosti Penta a E-Invest a podnikatel Radovan Vítek. Dnes budou o situaci v loterijní firmě jednat menšinoví akcionáři.

Skupina KKCG předložila Sazce nabídku na navýšení základního kapitálu o 2,8 miliardy korun. Za to požaduje 67 procent akcií Sazky. Tuto nabídku považují menšinoví akcionáři Sazky za nejvýhodnější. ČSTV, majoritní akcionář Sazky, dříve uvedl, že nabídky prostuduje, jeho snahou přitom je neměnit akcionářskou strukturu Sazky.

Penta s E-Investem již dříve uzavřely se Sazkou smlouvu o strategickém partnerství. Tehdy uvedly, že poskytnou Sazce tolik peněz, kolik bude třeba k odvrácení insolvence. Sportovní svazy dostanou podle dohody od Penty s E-Investem půjčku, investoři na oplátku získají podíl na zisku Sazky. Podle informací z tisku by měl do Sazky vstoupit nový investor Gladiolus, za kterým jsou právě Penta a E-Invest, úpisem až 54 procent akcií v hodnotě 1,68 miliardy korun.

Vítek nabízí za 100 procent akcií Sazky miliardu korun.

Insolvenční řízení navrhl právě Vítek, který skoupil pohledávky za Sazkou v hodnotě 1,5 miliardy korun. Vlastní také zhruba čtvrtinu dluhopisů, které firma vydala kvůli financování výstavby pražské O2 areny. Komárkova společnost KKCG přihlásila pohledávku 409 milionů Kč po splatnosti. Vítek a Komárek nyní disponují podle zdrojů z finančních kruhů nadpoloviční většinou dluhopisů a mohou prosadit jejich okamžité zesplatnění. V takovém případě by Sazka musela ihned sehnat na záchranu před insolvencí přibližně osm miliard korun.

Vítkova společnost ETO ve středu přihlásila do insolvenčního řízení pohledávku vůči Sazce ve výši 254 milionů korun. Jde o pohledávku, kterou má Eto vůči Sazce kvůli ručení loterijní firmy za závazky společnosti Bestsport. Eto pohledávku získala od J&T Banky. Bestsport podle prohlášení firmy Eto svůj dluh neuhradil, povinnost plnění tak přechází na Sazku.

Sazka vznikla v roce 1956, akciovou společností je od roku 1993. Akcionáři jsou občanská sdružení působící v tělovýchově a sportu. Většinový téměř 68procentní podíl má ČSTV. Přes 13,5 procenta vlastní Česká obec sokolská, přes 5,5 procenta má Česká asociace Sport pro všechny a čtyři procenta Autoklub ČR. Dalšími akcionáři jsou Sdružení sportovních svazů ČR (3,56 procenta), Český olympijský výbor (dvě procenta), Český střelecký svaz (1,44 procenta), Asociace tělovýchovných jednot a sportovních klubů ČR (1,02 procenta) a sdružení Orel (0,88 procenta).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK