Pronájmům skladů a továrních hal se loni ve střední Evropě dařilo

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Firmy si ve střední Evropě loni pronajaly 2,5 milionu metrů čtverečních skladů a dalších průmyslových ploch. O rok dřív to bylo zhruba 1,8 milionu čtverečních metrů. Tahounem pronájmů byl hlavně růst německé ekonomiky. Oznámila to dnes poradenská společnost Cushman & Wakefield. Čísla se týkají Česka, Polska, Slovenska a Maďarska.

Poptávka po pronájmech průmyslových nemovitostí v roce 2010 má podle společnosti několik příčin. "S rozjezdem německé ekonomiky roste poptávka po zboží a firmy potřebují skladové a výrobní plochy. Uživatelé zatím preferují nájem prostor před vlastní výstavbou," uvedl vedoucí středoevropského průmyslového týmu v Cushman & Wakefield Ferdinand Hlobil.

Významnou roli hrálo také prodlužování končících nájemních smluv z období silného růstu ekonomiky. Za dobrý výsledek pro letošní rok by Hlobil považoval, kdyby byl objem pronájmů stejný jako loni.

Nová výstavba podle společnosti trend z oblasti pronájmů nekopíruje. Nové sklady a průmyslové haly se staví jen minimálně. "V roce 2009 ještě dobíhala výstavba ze silných předchozích let, rok 2010 však již plně reflektoval světovou krizi. Pro developery je navíc stále obtížné financování nákupu pozemků a nové výstavby," poznamenal Hlobil. Oživení výstavby podle něj může nastat nejdříve v roce 2012.

Objem prázdných skladů se ve střední Evropě během loňského roku snížil ze 14,6 procenta na 13,8 procenta na konci roku 2010. Za poklesem neobsazených ploch je větší poptávka a slabá nová výstavba. V Česku podle Cushman & Wakefield činila míra nepronajatých skladů 10,6 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK