Američané obvinili kvůli krácení daní čtyři bankéře Credit Suisse

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


McLean (USA) 24. února (ČTK) - Velká porota amerického státu Virginie obvinila čtyři bankéře, že pomáhali bohatým klientům z USA vyhýbat se placení daní. Úřady bankéře viní z konspirace a tvrdí, že klientům pomohli zatajit před americkým správcem daně až tři miliardy dolarů (téměř 54 miliard Kč). Na všechny byl vydán zatykač. Bankéři podle několika zdrojů pracovali v obří švýcarské bance Credit Suisse.

Obviněn je Marco Parenti Adami, Emanuel Agustoni, Michele Bergantino a Roger Schärer. Američané se domnívají, že všichni čtyři jsou ve Švýcarsku, o místě jejich pobytu ale nemají přesné informace. Adami je Ital, ostatní tři jsou Švýcaři.

Prokuratura se domnívá, že konspirace trvala celá léta a její kořeny sahají až do roku 1953. Na konci roku 2008 už prý měla švýcarská banka vytvořeny takové kontakty, že pro své americké klienty spravovala tisíce tajných bankovních kont. Zmíněné tři miliardy dolarů jsou součtem prostředků, které se na těchto kontech postupně nashromáždily.

Samotná žaloba sice banku Credit Suisse explicitně nezmiňuje, zástupce soudního orgánu ale pod podmínkou zachování anonymity název banky potvrdil agentuře AP. Stejná banka figuruje i v jiných médiích, která o žalovaných bankéřích hovoří jako o zaměstnancích Credit Suisse. Banka sice obviněna z ničeho není, žaloba ale uvádí, že zástupci banky "věděli a měli vědět", že podporují daňové úniky.

V žalobě se také uvádí, že bankéři klientům nedoporučovali, aby se účastnili programu amnestie, který vyhlásily americké úřady. Ty daly tehdy daňovým podvodníkům šanci nezdaněné příjmy dodatečně přiznat, aby vyhnout se tak trestnímu stíhání, pokud ovšem doplatí penále.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK