Důvěra v ekonomiku eurozóny v únoru vzrostla více, než se čekalo

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 24. února (ČTK) - Důvěra v ekonomiku eurozóny v únoru rostla více, než se čekalo. Vyšší byla důvěra ve všech sektorech ekonomiky, výrazný růst zaznamenal hlavně sektor služeb, stavebnictví a důvěra spotřebitelů. Index ekonomické nálady v eurozóně, který dnes zveřejnila Evropská komise, stoupl na 107,8 bodu z lednových revidovaných 106,8 bodu.

Výsledky překonaly i odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali hodnotu indexu 106,8 bodu. Pro celou Evropsku unii indikátor stoupl o 1,4 bodu na 107,2 bodu.

Ze zemí EU byl růst nejvyšší v Polsku a Británii, následovalo Španělsko, Německo a Nizozemsko. Ze sedmi největších členských zemí byla důvěra slabší jen ve Francii a v Itálii. "ESI (ukazatel ekonomické nálady) je nyní nad svým dlouhodobým průměrem v šesti ze sedmi největších zemí, Španělsko ho dohání," dodala EK v prohlášení.

Dílčí ukazatel podnikatelského klimatu zůstal v únoru beze změny na lednových 1,45 bodu, komise však revidovala lednový údaj z předchozích 1,58 bodu. I tak je podnikatelská nálada nejlepší od května 2000, což podle komise naznačuje, že oživení v průmyslu bude i v dalších měsících pokračovat.

Průzkum však rovněž ukázal prudký růst inflačních očekávání na příštích 12 měsíců. Index stoupl na 25,7 bodu z lednových 20,9 bodu a je nad dlouhodobým průměrem od roku 1990, který činí 20,6 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK