ČD se loni z miliardové ztráty přehouply do zisku devět mil. Kč

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - České dráhy se loni poprvé od oddělení nákladní dopravy před třemi lety přehouply do zisku. Za rok 2010 vykázaly zisk devět milionů Kč proti předloňské ztrátě 1,06 miliardy korun. Letos firma počítá se ziskem asi 320 milionů Kč. Novinářům to dnes řekl generální ředitel Petr Žaluda.

"Díky vnitřním úsporám v oblasti režijních a osobních výdajů jsme loni udrželi náklady společnosti na úrovni roku 2009, což v kombinaci s růstem tržeb pozitivně ovlivnilo celkové hospodaření Českých drah," uvedl Žaluda. Vlaky ČD loni přepravily 163 milionu cestujících, tedy stejně, jako v předchozím roce.

Náklady drah loni stagnovaly na 29,2 miliardy Kč. Tržby za přepravu cestujících bez doplňkových služeb meziročně vzrostly o téměř 170 milionů korun na 5,9 miliardy Kč, což vedení drah připisuje zastavenému úbytku cestujících a většímu zájmu o cesty na delší vzdálenosti. Firma loni dostala od krajů na dopravní obslužnost o 325 milionů méně, než v roce 2009. Provozní zisk EBITDA se zvýšil o půl miliardy na 1,6 miliardy Kč.

Dráhy se v desetiletých smlouvách s kraji zavázaly za minulý rok uspořit 1,03 miliardy Kč. Skutečná úspora byla podle Žaludy 1,08 miliardy. V regionální dopravě tím České dráhy sanovaly například nárůst cen nafty a dalších uznatelných nákladů v rozsahu kolem 160 milionů Kč, které by jinak kraje musely uhradit.

Letos chce podnik zavedením centrálního nákupu materiálů a služeb ušetřit zhruba 150 až 200 milionů. Další úsporu očekává například u osobních nákladů nebo nákupu elektřiny.

Transparentnost a dobré hospodářské výsledky jsou podmínkou chystaného vstupu Českých drah na mezinárodní kapitálový trh. Emisí mezinárodních dluhopisů chce dopravce získat prostředky na financování obnovy vozidlového parku.

V jízdním řádu 2010/11 vypraví České dráhy průměrně více než 7000 spojů každý den. Loni firma uzavřela smlouvy na modernizaci stávajících a nákup nových vagonů a souprav za téměř deset miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK