Těžba ropy v Libyi patrně klesla už asi o 75 procent

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím/Rijád 24. února (ČTK) - Těžba ropy v Libyi už klesla zhruba o 75 procent a pohybuje se jen kolem 400.000 barelů denně. Řekl to dnes generální ředitel italské energetické společnosti Eni Paolo Scaroni, jehož podnik v Libyi těží.

Scaroni dodal, že tak významný propad těžby je závažný, varoval však, aby se problém nepřeceňoval. Saúdská Arábie mezitím slíbila, že výpadek ropy z Libye nahradí zvýšením vlastní těžby.

"Přirozeně je zde řada spekulací, což skutečné problémy jen zesiluje. Skutečným problémem je to, že na trhu je o 1,2 milionu barelů ropy méně. To není nic tak ohromujícího, něco už to ale znamená a v regionu je také znát určitá nejistota. Právě ta může být příčinou spekulací," řekl šéf italského podniku novinářům poté, co hovořil v parlamentu.

Libye dosud těžila asi 1,6 milionu barelů ropy denně, z čehož asi 1,1 milionu barelů vyvážela. Eni v Libyi za normálních okolností produkuje zhruba 280.000 barelů ropného ekvivalentu, kvůli nepokojům však nyní těží necelou polovinu. Podle Scaroniho je to aktuálně ekvivalent přibližně 120.000 barelů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK