V krizi se lépe dařilo domácnostem zaměstnanců než živnostníků

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. února (ČTK) - Za hospodářské krize se lépe dařilo domácnostem zaměstnanců než domácnostem živnostníků. Zatímco mzdy zaměstnanců v roce 2009 vzrostly o 0,3 procenta, živnostníkům zisky klesly o 8,8 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Domácnosti jako celek, tedy jak u zaměstnanců, tak u živnostníků, vyšly z krize relativně dobře, uvedla na dnešní tiskové konferenci analytička ČSÚ Drahomíra Dubská.

Nejlépe na tom podle Dubské byly domácnosti, kde jeden ze živitelů pracoval v sektoru státních institucí. Zatímco v celé ekonomice měly platy tendenci klesat, ve státním sektoru rostly.

Do relativně dobré ekonomické situace domácností se v průběhu krize v roce 2009 promítl růst příjmů doprovázený poklesem výdajů. Především vlivem legislativních změn odvedly na daních o 30 miliard korun méně, kvůli přerozdělování dostaly o 45 miliard korun více, například na podpoře v nezaměstnanosti.

Domácnosti také zpomalily svoje zadlužování. Zatímco v roce 2007 se jejich dluhy zvýšily o 261 miliard korun, v roce 2008 to bylo o 144 miliard a v roce 2009 o 54 miliard korun.

Výrazně se jim propady čisté příjmy z vlastnictví, a to o 15 procent, tedy o 18 miliard korun. Míra úspor u nich poklesla o 0,8 procentního bodu na 9,5 procenta, investice vzrostly o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK