Agentura Moody´s snížila úvěrový rating Kypru o dva stupně

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 24. února (ČTK) - Mezinárodní ratingová agentura Moody´s dnes snížila hodnocení úvěrových závazků Kypru o dva stupně na známku A2. Agentura se obává zejména příliš velkého napojení místních bank na Řecko, které od loňska zažívá dluhovou krizi a nyní přežívá s mezinárodní podporou. Znepokojuje ji také slabá konkurenceschopnost a strukturální problémy ekonomiky.

Státní rating středomořského ostrova se tak dostal pod hodnocení České republiky, která má nyní od Moody´s známku A1. Rating odráží názor agentury na schopnost země splácet vládní dluhopisy a jeho zhoršení může Kypru zvýšit náklady na nové úvěry.

Moody´s hodnotí výhled kyperského ratingu jako stabilní, což znamená, že s dalším zhoršením v dohledné době nepočítá. Upozornila však, že pokud by se zvýšily problémy kyperských bank v důsledku jejich aktivit v Řecku, je možné čekat další snížení ratingu. Zlepšit by se naopak mohl, kdyby vláda pokročila ve strukturálních reformách.

Moody´s je poslední ze tří velkých světových agentur, které v poslední době zasáhly vůči kyperskému ratingu. V listopadu snížila své hodnocení Standard & Poor´s na stupeň A, zatímco agentura Fitch sdělila, že zařadila rating Kypru do režimu sledování s ohledem na snížení.

Všechny agentury upozorňují na zhoršení kyperských veřejných financí, které bude mít podle Moody´s "trvalejší charakter". Bez reforem státních mzdových a sociálních výdajů bude dlouhodobější snížení rozpočtového deficitu a státního dluhu obtížné, uvedla agentura.

Velké obavy vyvolává angažovanost kyperských bank na řeckém trhu. Pokud by se banky kvůli tomu dostaly do potíží a musela by jim pomáhat vláda, stav veřejných financí by to dál značně zhoršilo.

Tři největší kyperské banky mají přes 40 procent svých půjček umístěno v Řecku. Aktiva domácích bank tak představují 650 procent kyperského hrubého domácího produktu, konstatovala Moody´s.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK