Americké akcie dopoledne klesly kvůli dražší ropě

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. února (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily kvůli růstu světových cen ropy. Za tím stojí obavy, že se nepokoje v Libyi rozšíří také do dalších zemí těžících ropu.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se nejsledovanější Dow Jonesův index snížil o 0,6 procenta na zhruba 12.031 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,4 procenta na 1302 bodů, zatímco index technologického trhu Nasdaq Composite zůstal bez výraznějších změn na 2722 bodech.

Situace v Libyi se vyhrotila po oznámení tamního vůdce Muammara Kaddáfího, že nehodlá odstoupit, a po zprávách, že by Kaddáfí mohl dát pokyn ke zničení ropných terminálů. Podle šéfa energetické společnosti Eni již těžba ropy v Libyi klesla zhruba o 75 procent.

Americké ministerstvo obchodu dnes oznámilo, že prodej nových rodinných domů ve Spojených státech se v lednu propadl o 12,6 procenta. To ukazuje na pokračující slabost trhu s bydlením. Příznivější zpráva dnes přišla z trhu práce. Čtyřtýdenní průměr počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti v USA klesl na nejnižší úroveň za více než dva a půl roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK