Automobilka Fiat letos hodlá zvýšit prodej až o deset procent

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 24. února (ČTK) - Italský výrobce automobilů Fiat hodlá v letošním roce zvýšit prodej o pět až deset procent na 2,2 až 2,3 milionu vozů. Oznámila to dnes firma. Dodala však, že na evropském trhu i nadále počítá se slabou poptávkou.

V loňském roce společnost prodala 2,085 milionu vozů, z toho méně než milion v Evropě. Poptávka po automobilech v Evropě se dostala pod tlak kvůli ukončování vládních programů šrotovného.

Výzkumná společnost J.D. Power and Associates nedávno předpověděla, že prodej aut Evropě letos mírně klesne na 18,1 milionu vozů. V západní Evropě čeká J.D. Power propad o dvě procenta na 14,2 milionu vozů, zatímco ve východní Evropě počítá s nárůstem o čtyři procenta na 3,9 milionu vozů.

Fiat je podle tržeb šestou největší automobilkou v Evropě. Firma loni hospodařila s čistým ziskem 520 milionů eur (12,7 miliardy Kč) ve srovnání se ztrátou 838 milionů eur v roce 2009.

Společnost nyní pracuje na převzetí americké automobilky Daimler. Fiat již v Daimleru vlastní čtvrtinový podíl a má rovněž kontrolu nad jeho vedením.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK