Ropa vyskočila kvůli Libyi ke 120 USD, pak většinu zisků ztratila

24.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. února (ČTK) - Světové ceny ropy kvůli událostem v Libyi nejprve prudce vzrostly na maximum za dva a půl roku a severomořská ropa Brent se dostala až ke 120 dolarům za barel. Později však většinu zisků trh ztratil poté, co Saúdská Arábie ujistila evropské rafinerie, že jim výpadek dodávek z Libye plně nahradí.

Cena Brentu dopoledne vystoupila až na 119,79 USD, nejvýše od srpna 2008. Odpoledne však z maxim výrazně klesla a v podvečer byla kolem 114 dolarů za barel s denním ziskem asi tří dolarů. Americká ropa WTI posílila o dolar a čtvrt na zhruba 99,40 USD, což však bylo čtyři dolary pod dnešním maximem.

Ropa prudce rostla po sdělení šéfa italského koncernu Eni, že těžba ropy v Libyi už klesla zhruba o 75 procent a pohybuje se jen kolem 400.000 barelů denně. Situace v Libyi se vyhrotila po oznámení tamního vůdce Muammara Kaddáfího, že nehodlá odstoupit, a po zprávách, že by Kaddáfí mohl dát pokyn ke zničení ropných terminálů. Libye denně vytěží asi 1,6 milionu barelů ropy, z toho vyváží 1,1 milionu barelů.

Situaci uklidnila Saúdská Arábie, nejvýznamnější člen Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). List Financial Times s odkazem na nejmenovaného činitele ropného průmyslu sdělil, že Rijád aktivně jedná s evropskými rafineriemi o tom, kolik ropy a v jaké kvalitě by od ní místo Libye potřebovaly.

Saúdská Arábie v posledních dnech dává opakovaně najevo, že je připravena zvýšit vývoz, aby kompenzovala možný pokles libyjského exportu. Podle zprávy britského listu Rijád rozhodne o svých krocích po odpovědi evropských zákazníků.

"Saúdské úsilí o zmírnění obav o dodávky tlačí ceny rozhodně dolů, a kdyby Kaddáfího dalším krokem byl odchod ze země, čekal bych další sestup," řekl agentuře Reuters John Kilduff z firmy Again Capital.

Ropu odpoledne mírně podpořily údaje o týdenním vývoji amerických zásob. Ty ukázaly u ropy o něco nižší nárůst, než se čekalo, a výrazný pokles zásob benzinu a dalších produktů. Americké zásoby, zejména v klíčovém překladišti Cushing ve státě Oklahoma, jsou však nadále na velmi vysoké úrovni.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů) v 18:21 SEČ: burza typ kontrakt aktuální cena předchozí závěr Londýn - ICE Brent duben 114,29 111,25 New York - Nymex WTI duben 99,36 98,10

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK