Akcionáři Agrobanky můžou o peníze GE Money žádat do 1.dubna

27.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. února (ČTK) - Akcionářům zkrachovalé Agrobanky skončí 1.dubna možnost požádat o výplatu peněz od GE Money Bank. Peníze by lidé měli dostávat již od května. Informuje o tom ve svém pondělním vydání časopis Týden. GE Money Bank v rámci smíru s akcionáři Agrobanky vyplatí celkem 800 milionů korun.

"Očekáváme, že výplata akcionářů, kteří se přihlásili k dohodě o narovnání, bude ukončena v polovině tohoto roku," řekl Týdnu ředitel komunikace GE Money Bank Roman Frkous. Majitelé v rámci výplaty získají 15 procent nominální hodnoty akcií Agrobanky, které vlastní.

"V souladu s dohodnutými podmínkami uzavíráme registrační místa 1. dubna 2011 v 16.30 hodin," uvedl Frkous, podle něhož již o výplatu požádaly již více než dvě třetiny z celkového odhadovaného počtu akcionářů.

Společnost GE Money Bank koncem loňského roku vyměnila dluhy Agrobanky za její akcie. Stala se tak akcionářem padlého bankovního domu, který je v likvidaci. V rámci vyplacení podílů akcionářů zkrachovalé Agrobanky připadne přes 230 milionů firmám, se kterými je spojeno jméno kontroverzního podnikatele Pavla Tykače. S Tykačem bývá spojována společnost Motoinvest, která banku rok před uvalením nucené správy získala.

Agrobanka vznikla v červenci roku 1990, stala se první nestátní bankou. V roce 1995 ji složitými finančními operacemi ovládla investiční skupina Motoinvest kolem podnikatele Pavla Tykače. O rok později se Agrobanka ocitla v nucené správě, a to kvůli nedostatku likvidity, které způsobily nesplácené úvěry i Motoinvest dravými finančními operacemi například vůči velkým bankám, které pak Agrobanku odstřihly od úvěrových linek.

O dva roky později Česká národní banka nechala zdravou část Agrobanky i se státními zárukami odkoupit z nucené správy za půlmiliardu korun od amerického koncernu GE, přičemž klienti Agrobanky přešli pod nově zakládanou GE Capital Bank.

Loni v červenci GE Money Bank podepsala dohodu o narovnání s akcionáři Agrobanky Praha. Akcionáři Agrobanky dostanou 800 milionů korun. Jednotliví vlastníci akcií dostanou vyplaceno 15 procent jejich nominální hodnoty. Podle uzavřené dohody budou zastaveny žaloby vedené proti GE Money Bank akcionáři Agrobanky.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK