Bitkom: Německý trh s technologiemi vytvoří tisíce míst

28.02.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hannover 28. února (ČTK) - Německý trh s vyspělými technologiemi letos a v příštím roce vzroste o dvě procenta. Tržby odvětví by tak mohly letos v Německu dosáhnout 145,5 miliardy eur (asi 3,5 bilionu Kč) a v příštím roce 148 miliard. V zemi by tak mohlo odvětví vytvořit 10.000 nových pracovních příležitostí, uvedla dnes jeho německá federace Bitkom. Do odvětví zahrnuje informační technologie, telekomunikace a elektroniku.

"Poptávku podpoří slušný hospodářský růst a řada inovací," uvedl prezident Bitkomu August-Wilhelm Scheer. Podle federace budou sice v oboru vznikat nové příležitosti, podotýká ale také, že odvětví trápí nedostatek kvalifikovaných pracovních sil. Podle průzkumu Bitkomu tvrdí 59 procent podniků, že tento nedostatek brzdí jejich aktivity.

Odborový svaz IG Metall ale namítá, že se tyto výpovědi manažerů z oboru nepotvrzují. Podle odborářů by se dramatický nedostatek odborníků musel projevit vysokým růstem mezd. IG Metall ale uvádí, že mzdy v odvětví německých informačních služeb a telekomunikací loni vzrostly jen o 1,5 procenta.

Federace Bitkom odhaduje, že celosvětově tržby za informační technologie stoupnou letos o 4,8 procenta na 2,56 bilionu eur. V Evropě se očekává nárůst o 1,7 procenta, v USA o 3,2 procenta a v Číně o 10,8 procenta, napsaly agentury AFP a DPA.

Bitkom zveřejnil své předpovědi den před zahájením největšího veletrhu výpočetní a telekomunikační techniky na světě CeBIT 2011. Letošní 26. ročník potrvá do 5. března.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK