Burza ICE po pádu cen zrušila část kontraktů na kakao

01.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 1. března (ČTK) - Cena termínových kontraktů na kakaové boby se dnes na burze Intercontinental Exchange (ICE) bleskově snížila asi o 11,5 procenta, hned se ale zotavila. Burza důvod skokového propadu cen a stejně rychlého růstu zatím nezná, část transakcí, kterých se výkyv ceny dotknul, ale zrušila. Cena kakaových bobů se v posledních týdnech výrazně zvyšovala kvůli zákazu vývozu bobů z Pobřeží slonoviny.

Cena termínových kontraktů na kakaové boby s dodáním v květnu se během 60 sekund propadla o 457 dolarů na tunu, během další minuty se však o 349 dolarů zvýšila. Obchodníci uvedli, že na trhu se objevila záplava pokynů k zamezení dalších ztrát.

"Všechny květnové kontrakty s cenou 3399 dolarů (za tunu) a nižší burza zruší. Je to součást její dozorové funkce a je to v souladu s politikou, jak řešit takové prudké výkyvy," sdělil agentuře Reuters mluvčí burzy ICE Lee Underwood.

Květnový termínový kontrakt se po propadu prodával za zhruba 3217 dolarů (asi 56.650 Kč) za tunu. Postupně ztráty zredukoval a cena se vrátila nad 3500 dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK