Nakupovat i prodávat akcie a PL je přece tak snadné!

28.04.2003 | , Finance.cz
INVESTICE


Pokud se rozhodnete investovat, asi vás napadne otázka: Jak je asi složité koupit si např. akcii nebo podílový list některého fondu? A je možné nakupovat a prodávat po internetu? Vůbec to není složité a po internetu to možné je...

Zdá se, že nastává příznivá doba pro investování. Ekonomika zvyšuje svůj výkon (i když tedy poslední prognózy OECD i MF naznačují něco jiného), inflace je na nízké úrovni, podnikům se začíná dařit, investiční pobídky přilákali zahraniční investory. Situace na světovém kapitálovém trhu se začíná zlepšovat. Všechny signály nasvědčují tomu, že pravděpodobně nastal doba příznivá investicím. Co ale dělat, když nemáme miliony na investování? Stačí nám pár tísícovek? ANO. Zní odpověď. A jak je složité stát se podílníkem některého fondu investiční společnosti nebo akcionářem? Vůbec to není složité:

  • rozhodněte se, zda jste ochotni riskovat více, nebo spíš méně
  • zajděte do banky, která vede váš účet a zeptejte se na možnost koupě podílových listů (PL) některé z nabízených investičních společností
  • vybrané podílové listy kupte.

Ano je to skutečně tak jednoduché. Není nejmenší důvod se obávat, že celá věc je složitá a že tomu nerozumíte. Je to ovšem jedna z mnoha cest. Existují pochopitelně další. Může vás navštívit finanční poradce přímo doma v bytě apod. U takových poradců si ale musíte být jisti, že problematice rozumí a že nenabízejí obrovské výnosy, nízké riziko, stoprocentní návratnost apod.

Výnosy minulé nejsou zárukou výnosů v budoucnosti. Prodělat může každý, to je pravidlo číslo jedna. Ale pravděpodobnost, že o svěřené peníze přijdete v plném rozsahu z důvodu "vytunelování nebo jinak nelegálně je mizvá. Hodnota podílových listů nebo akcií může v čase klesat a tak ztrácí i hodnota vaší investice. Bylo to ale vaše investiční rozhodnutí, vy sámi jste si vybrali právě tento fond, právě tuto akcii. Podílový list nebo akcii můžete kdykoliv prodat a tím ztáty minimalizovat.

A jak je to s investováním přes internet? Díky službám obchodníků s cennými papíry máte ke svému klientskému účtu přístup kdykoliv odkudkoliv na světě z počítače připojenému k internetu. Sledujete nejen vývoj svého portfolia, ale také můžete kdykoliv prodávat a kupovat. Zajímavou aplikací je také Wobchod mimoburzovního RM-SYSTÉMu.

Pokud s obchodováním přes internet chcete teprve začít, máme pro vás pár užitečných rad:

  • Zajistěte si přístup na internet a pochopitelně internetový prohlížeč
  • Obchodovat můžete potom přímo z internetových stránek.
  • Alternativou je speciální aplikace, za kterou, pravda, zaplatíte vyšší pořizovací cenu, ale potom v ní většinou najdete širší nabídku služeb pro investora.
  • Na internetových stránkách on-line obchodníků s cennými papíry většinou najdete formulář, jehož vyplněním (jméno, příjmení, adresa, telefon, mail, povolání, státní příslušnost apod.) a odesláním umožníte obchodníkovi vyhotovit smlouvu na papír.
  • Papírovou verzi smlouvy obdržíte poštou k podpisu. Zpravidla ji  budete muset nechat notářsky ověřit.
  • Pokud chcete nakupovat či prodávat cenné papíry na Burze cenných papírů Praha nebo na RM-Systému, potom musíte mít otevřený účet ve Středisku cenných papírů. Číslo tohoto účtu sdělíte obchodníkovi.
  • Za nakoupené cenné papíry se musí platit, proto je nezbytné disponovat i nějakým běžným bankovním účtem, z kterého se budou vaše platby realizovat. Příkaz k otevření konta vám může poslat obchodník zároveň se smlouvou.
  • Po složení příslušného objemu peněz na účet lze přistoupit k podání pokynu k nákupu cenných papírů.
  • Na stránku s formulářem pro zadání příkazu k obchodování CP je investor přesměrován zpravidla po kliknutí na ikonu "nákup", "prodej" uvedenou na stránkách obchodníka nebo klikem na jinou formu odkazu.
  • Investor zadá  počet akcií, cenový limit pro nákup a/nebo prodej, resp. časové omezení pro realizaci obchodu.
  • Pokyn je po vyplnění a odeslání formou zmáčknutí nějakého tlačítka předán elektronickou cestou neprodleně obchodníkovi s CP, který jej buď sám nebo u zahraničních cenných papírů prostřednictvím partnerského obchodníka s platnou licencí pro danou zahraniční burzu zrealizuje.
  • O uskutečnění obchodu obchodník investora informuje konfirmací. Jejím obsahem je opět název cenného papíru, druh obchodu (nákup, prodej), počet realizovaných kusů, cena a provize on-line obchodníka.
  • V případě nákupu přibývá do portfolia investora (čili souhrnu všech cenných papírů ve vašem držení, které daný obchodník spravuje) další cenný papír nebo v případě prodeje ubývá.
  • Vývoj portfolia za poslední den, měsíc i rok je možné sledovat přímo on-line na internetu nebo v rámci speciální aplikace.

Sledujte naše stránky věnované fondům i akciím, poradit se také můžete bezplatně v sekci poradna.finance.cz Více informací o daňových výhodách hledejte zde.

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE