Trh se skelnou vatou se loni v ČR ustálil na úrovni 4,5 mld. Kč

03.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. března (ČTK) - Trh minerálních izolací, známých také jako "skelná vata", se loni v Česku ustálil kolem 4,5 miliardy korun. To je přibližně stejně jako v roce 2009. Výrobcům zprostředkovaně pomáhaly hlavně státní dotační programy. ČTK to dnes na tiskové konferenci řekl předseda Asociace výrobců minerálních izolací Libor Urbášek.

Letošní vývoj trhu bude podle šéfa asociace záviset hlavně na tom, jak ministerstvo životního prostředí vyřeší 40.000 žádostí o dotace, které úřad v programu Zelená úsporám přijal, ale zatím neschválil. Pokud tito žadatelé dotace dostanou, zůstane trh minerálních izolací i letos na úrovni roku 2010.

Příjem nových žádostí o dotace ze Zelené úsporám ministerstvo zastavilo loni na podzim, otevření programu pro letošní rok je podle posledních dostupných informací zatím nejisté.

Další růst trhu si výrobci izolací slibují také od větších nároků na energetickou náročnost budov. Nejvíce staveb v Česku bylo podle čísel asociace postaveno na konci 70. let. "Tyto domy a byty tvoří skoro 60 procent české bytové výstavby a představují proto značný potenciál úspory," uvedl Urbášek.

V letech 1992 až 2008 se v Česku podle asociace do oprav bytů a domů investovalo kolem 120 miliard korun. Celkovou zanedbanost bytového fondu je nicméně možné vyčíslit na 685 miliard Kč.

Minerální izolace tvoří podle asociace zhruba polovinu celkového trhu s izolacemi v Česku. Proti únikům tepla se často používá také izolace pomocí polystyrenu. Vedle staveb se minerální izolace používají například v automobilovém průmyslu nebo při výrobě domácích spotřebičů.

Asociace výrobců minerálních izolací sdružuje firmy, které tvoří asi 90 procent trhu. Výrobci v asociaci mají 550 vlastních a 4000 nepřímých zaměstnanců. Ve sdružení jsou společnosti Knauf Insulation, Paroc Polska, Rockwool, Saint-Gobain Isover CZ a Ursa CZ.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK