Potravinový index v únoru na čerstvém rekordu -FAO

03.03.2011 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


MILÁN, 3.března (Reuters) - Globální potravinový index vyšplhal v únoru na čerstvé historické maximum, a ocitl se tak opět nad úrovní z roku...

...2008, kdy ceny potravin rozpoutaly nepokoje v řadě zemí, oznámila ve čtvrtek Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).

Index v únoru vystoupal o 2,2 procenta na 236 bodů, když zaznamenal rekord v nominálních i reálných hodnotách a rostl již osmý měsíc v řadě.

Vysoké ceny potravin znepokojují zejména nízkopříjmové státy, které je musejí dovážet, a staly se i jedním z podnětů pro nynější vlnu protestů v arabském světě.

"Tváří v tvář stoupající poptávce a poklesu produkce obilí v roce 2010 očekáváme, že světové zásoby obilovin v letošním roce prudce klesnou kvůli nižším zásobám pšenice a obilí pro výrobu šrotu," uvedla FAO.

Ekonom FAO Abdolreza Abbassian řekl, že ceny zůstanou zřejmě vysoké i v budoucnu, když je teď požene vzhůru i nejistota na trzích s ropou vyvolaná nepokoji na Blízkém východě.

"Dokud nebudeme mít informace o další úrodě, což znamená nejdříve v dubnu, nemůžeme dle našeho názoru čekat žádné velké korekce v těchto cenách, očekáváme ještě vyšší volatilitu poté, co se k tomu přidala ropa," řekl agentuře Reuters v telefonickém rozhovoru.

Podle Abbassiana táhly únorový růst cen zejména vnější faktory jako ropa, kurzové změny a politická nestabilita. Dalším rušivým vlivem byla tendence navyšovat zásoby mezi některými dovozci potravin, kteří se snaží předejít politickým nepokojům, dodal.

FAO uvedla, že předpokládá v roce 2011 zvýšení úrody pšenice o 3 procenta.

Podle analytiků může další zvyšování cen potravin způsobit nárůst poplatků za lodní dopravu.

Futures na ropu Brent se ve 13:20 <LCOc1> obchodovaly za 115,64 dolaru za barel, o 71 centů níže, než uzavřely ve středu, když tlak na růst cen zmírnilo oznámení o venezuelském mírovém plánu pro Libyi, o kterém bude jednat Liga arabských států. [ID:nSCH342779] a [ID:nLDE72218X]

Index FAO měří od roku 1990 a zaznamenává v něm měsíční změny cen potravinového koše složeného z obilovin, olejnatých semen, mléčných výrobků, masa a cukru.

(Reportér: Svetlana Kovalyova;Přeložil: Roman Gazdík)

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK