Jak rychle najít práci

29.04.2003 | , Finance.cz
FinTriky


Pokud právě hledáte práci je internet to správné místo pro vás. Přečtěte si jak postupovat, když chcete na internetu rychle a efektivně nalézt práci.

Na internetu zveřejňuje svoje nabídky velké množství pracovních agentur, specializovaných serverů a mnohdy i samotní zaměstnavatelé. Než se však do této nepřehledné džungle pustíte, je potřeba se řádně vyzbrojit. Při hledání práce na internetu nepřicházíte v první fázi do osobního kontaktu se zástupcem zaměstnavatele ani personální agentury. Jediné podle čeho jste posuzováni, je váš životopis. Proto je potřeba, aby byl váš životopis dobře zpracován.

 

Pro napsání kvalitního strukturovaného životopisu naleznete na internetu řadu rad a návodů. (Jeden z nich i v našem Studentském centru). Součástí životopisu by měla být i vaše portrétová fotografie. Rovněž důležitá je i forma životopisu. Ze  dvou obsahově rovnocenných životopisů vždy více zaujme ten kvalitněji upravený. Pokud však není počítač váš nejlepší kamarád, není potřeba zoufat. Všechny běžně používané textové editory vám pomohou k vytvoření pěkného životopisu. Například v programu MS Word se tato funkce jmenuje Průvodce životopisem. Nejdříve si zvolíte vzhled životopisu z připravených šablon. Poté vás program postupně vyzývá k zadání jednotlivých údajů, které již sám vkládá na patřičné místo a ve správné grafické úpravě. Navíc tak nehrozí, že byste zapomněli na nějaký důležitý údaj. Kromě životopisu v češtině je praktické, připravit si i životopis ve světovém jazyce, který nejlépe ovládáte, resp. ve všech světových jazycích, o kterých jste schopni prohlásit, že je ovládáte na pokročilé úrovni. Protože v případě, že znalost jednoho z těchto jazyků je podmínkou pro přijetí, je často potencionálním zaměstnavatelem životopis vyžadován i v tomto cizím jazyce. Pokud jej budete překládat na poslední chvíli, je daleko větší pravděpodobnost chyby či překlepu.

 

Takto vyzbrojeni, se můžete pustit do vyhledávání vhodných pracovních nabídek. Nejrozumnější postup je prohledat největší pracovní servery (seznam naleznete zde - v pravém horním rohu) a vytipovat si nabídky. Pokud naleznete více pro vás zajímavých nabídek od jedné pracovní agentury, zkuste zabrousit i přímo na její stránky. Je možné, že na nich naleznete více nabídek z oboru, který vás zajímá. Souběžně s tím se podívejte přímo na stránky firem, u kterých byste rádi získali místo. Všechny velké firmy a rovněž i řada malých má na svých stránkách uvedeny svoje otevřené pozice. Na nabídky, které vás zaujaly, odešlete připravený životopis a připojte i krátký průvodní dopis, pokud to aplikace umožňuje.

 

Dalším zdrojem pro hledání pracovních míst jsou úřady práce. I jejich nabídku můžete sledovat na internetu. Centrální adresa všech Úřadů práce je: www.uradprace.cz, zde si můžete vybrat ten váš.

 

Takto se vám s pomocí internetu podaří obsáhnout během jednoho až dvou dnů většinu dostupných pracovních nabídek ve vašem oboru. Vždy si poznačte, kdy a přesně jak jste na kterou nabídku reagovali. Pokud se vám některá pracovní agentura neozve, nebojte se po několika pracovních dnech připomenout. Navíc si před budete moci před pozváním na pohovor připomenout, co vše o vás již agentura nebo potencionální zaměstnavatel ví.

 

Na závěr nezbývá, než popřát hodně úspěchů.

Autor článku

Filip Václavík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky