Kdy má význam dobrovolné důchodové pojištění?

07.03.2011 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Dobrovolné pojištění je pro některé občany řešením, jak získat potřebný počet let pojištění. Která doba se počítá do doby pojištění? Kolik činí dobrovolné důchodové pojištění?

V současné době se každoročně zvyšuje nutná doba pojištění pro získání nároku na starobní důchod. V letošním roce je nutné získat 27 let pojištění. V roce 2018 již 35 let pojištění. Dobrovolné pojištění je tak pro některé občany řešením, jak získat potřebný počet let pojištění.

Do doby pojištění se počítají všechny doby výdělečné činnosti (ať z práce nebo podnikání), kdy je placeno z výdělečné činnosti sociální pojištění. Tato podmínka není např. splněna při práci na dohodu o provedení práce. Mimo dobu, kdy se platí z příjmu důchodové pojištění, se do doby pojištění počítají taky náhradní doby. Zjednodušeně řečeno se jedná o dobu, kdy sice není odváděno sociální pojištění, ale tato doba je zhodnocena do doby pojištění pro výpočet důchodu.


Jaké jsou náhradní doby pojištění?


Náhradní doba pojištění jsou uvedeny v § 5 zákona o důchodovém pojištění. Některé náhradní doby se započítávají v plném rozsahu (vojenská služba, péče o dítě do 4 let, péče o bezmocnou osobu). Ostatní se započítávají z 80 % (evidence na úřadu práce v povoleném rozsahu, civilní služba do roku 2004…). Největší komplikace přináší evidence na úřadu práce. Doba, kdy je pobírána podpora v nezaměstnanosti se započítává do doby pojištění. Doba, kdy občan již podporu nedostává, se do doby pojištění započítává v omezeném rozsahu.


Dobrovolné důchodové pojištění 1 732 Kč


V roce 2010 činilo dobrovolné důchodové pojištění 1 660 Kč. Pro rok 2011 však došlo ke zvýšení nejnižšího vyměřovacího základu na 6 185 Kč. Dobrovolné důchodové pojištění je 28 % z této částky, tedy 1 732 Kč. Při platbě dobrovolného pojištění je rozhodující rok, ve kterém se dobrovolné důchodové pojištění platí, nikoliv rok za který se platí. Např. při platbě dobrovolného důchodového pojištění za rok 2010 v roce 2011 činí dobrovolné důchodové pojištění 1 732 Kč a nikoli 1 660 Kč. Např. jestliže se občan přihlašuje k dobrovolné účasti na důchdovém pojištění zpětně z důvodu evidence na úřadu práce v roce 2008 a pojistné platí v roce 2011, tak tato částka činí 1 732 Kč. Dobrovolné důchodové pojištění se platí za celé kalendářní měsíce. Žádost se podává na místně příslušné OSSZ dle trvalého bydliště.


Kdy se dobrovolně pojistit?


Podmínky, kdy se lze důchodově dobrovolně pojistit, jsou uvedeny v § 6 zákona o důchodovém pojištění. Vždy je nutné podat písemnou přihlášku k dobrovolnému důchodovému pojištění. Nejčastějšími případy jsou:


  • Evidence na úřadu práce jako uchazeče o zaměstnání, pokud po tuto dobu nenáleží podpora v nezaměstnanosti nebo rekvalifikaci. Doba v evidenci úřadu práce se započítává do doby pojištění v omezeném rozsahu. Při dlouhodobé nezaměstnanosti hrozí, že se nesplní podmínka doby pojištění pro přiznání důchodu. Proto je vhodné si tuto dobu dobrovolně dopojistit tak, aby byla splněna podmínka doby pojištění. Dle § 5 zákona se do doby pojištění občanovi započítává doba v evidenci úřadu práce jako uchazeči o zaměstnání po dobu, po kterou mu náleží podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci, a v rozsahu nejvýše tří let též po dobu, po kterou jim tato podpora v nezaměstnanosti nebo rekvalifikaci nenáleží, s tím, že tato doba tří let se zjištuje zpětně od dne vzniku nároku na důchod. Doba, po kterou podpora v nezaměstnanosti nebo podpora při rekvalifikaci nenáležela před dosažením 55 let, se do ní započítává v rozsahu nejvýše jednoho roku.
  • Soustavné přípravy na budoucí povolání studiem na střední škole na vysoké škole. Před rokem 2010 se studium započítávalo jako náhradní doba do doby pojištění. Nyní tomu již tak není. Pro některé vysokoškoláky může být v budoucnu problematické získat potřebnou dobu pojištění pro přiznání starobního důchodu, dobrovolné důchodové pojištění je tedy řešením.
    V těchto dvou uvedených případech lze získat dobu pojištění přihláškou k dobrovolnému důchodovému pojištění i zpětně bez časového omezení, vždy však před podáním žádosti o důchod.


Jak je to v ostatních případech?


Pojištěny jsou i další osoby, které nejsou uvedeny v § 6 odstavci 1, jestliže podaly přihlášku k účasti na dobrovolném důchodovém pojištění. Účast na pojištění těchto osob je však možná v rozsahu nejvýše deseti let, za dobu přede dnem podání přihlášky je přitom účast na pojištění možná nejvýše v rozsahu jednoho roku bezprostředně před tímto datem. Možnosti zpětné přihlášky k dobrovolnému pojištění jsou tedy omezeny (mimo studium a evidenci na úradu práce). Po podání žádosti o důchod (starobní či invalidní) to není vůbec možné. Proto je vhodné řešit volbu dobrovolného důchodového pojištění včas. Chybějící doba pojištění totiž znamená, že občan nesplní podmínky pro přiznání důchodu (starobního či invalidního) a místo důchodu bude občan odkázán na sociální dávky. 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY