Inovační vouchery si razí cestu

10.03.2011 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Firmy si oblíbily v relativně krátké době novinku v oblasti podnikání – inovační vouchery, které přinášejí inovace a cenné kontakty. Město Brno vyhlašuje na začátku března již třetí výzvu. Inovační vouchery se staly neodmyslitelnou podporou inovačního podnikání a přenášení výsledků výzkumu do praxe.

Inovační vouchery, dotace pro firmy na nákup know-how od výzkumných organizací, se za svou tříletou historii na jižní Moravě etablovaly jako důležitý nástroj inovační politiky. Podpory využilo již více než devět desítek firem z celé České republiky.


Účinné nasazení v praxi

Pracovníci Sladovny Bernard se tak mohou těšit z čistšího vzduchu ve výrobních prostorách; společnost Energ Servis používá u svých zákazníků prototyp přesného měřiče intenzity slunečního záření a firmě Dape přináší větší zisky inovovaná izolace s unikátními tepelně technickými vlastnostmi. Společnost Taurid Ostrava považuje spolupráci s Fakultou strojního inženýrství VUT za tak přínosnou, že si následně zřídila v brněnském Technologickém inkubátoru VUT svou pobočku. Řada firem má proto v úmyslu v osvědčené spolupráci s výzkumníky pokračovat.

Brněnské univerzity a ústavy akademie věd díky voucherům zrealizovaly zakázky kontrahovaného výzkumu za šestnáct milionů korun a stovky kontaktů na potenciální odběratele svých technologií (v minulých výzvách požádalo o voucher téměř 350 podniků). „Inovační voucher považujeme za strategickou příležitost jak posílit spolupráci s praxí, a tím mimo jiné zajistit udržitelnost velkých výzkumných projektů, do kterých je VUT zapojeno,“ uvádí rektor univerzity, Karel Rais, která získala zatím nejvíce inovačních voucherů (64).


Další výzvy a novinky

Další, v pořadí již třetí výzvu chystá Jihomoravské inovační centrum a statutární město Brno na březen a duben tohoto roku. Losování s distribuce voucherů proběhne v květnu a na podniky čekají dvě zásadní novinky. Rozšířily se řady poskytovatelů znalostí o další čtyři výzkumné instituce, převážně orientované na sektor life sciences. Své laboratoře tak poprvé v rámci voucherů zpřístupní Fakultní nemocnice u Svaté Anny, Masarykův onkologický ústav, Výzkumný ústav veterinárního lékařství a Centrum dopravního výzkumu.

Největší změnou je však fakt, že o voucher budou moci požádat firmy z celé Evropské unie. „V rámci průzkumu, který jsme vloni provedli na brněnských výzkumných pracovištích, si o toto vylepšení řekli sami vědci,“ vysvětluje ředitel Jihomoravského inovačního centra, Jiří Hudeček.


Příklady uplatnění inovačních voucherů

Traktory v testu

Společnost Srom Praha a.s. využila unikátní laboratoře na Ústavu techniky a automobilové dopravy Mendelovy univerzity v Brně. Tamější výzkumníci testovali a srovnávali traktory značky John Deere, které firma prodává. Cílem měření bylo prakticky prokázat, zda skutečně platí, že pásový podvozek má lepší tahové vlastnosti, nižší prokluz a méně bude utužovat půdu. Tato hypotéza se prokázala. Zákazníkům lze proto prezentovat praktické rozdíly obou konstrukcí. Výsledky již firma využívá při skutečných obchodních případech.

Vylepšená izolace

Společnost Dape s.r.o. je výrobcem izolačních fólií s jedinečnými reflexními a parotěsnými vlastnostmi. S vývojem izolace Polar firmě pomohli vědci z fakulty stavební Vysokého učení technického v Brně, kteří měřili její tepelně-technické vlastnosti na rodinném domě v Brně, jenž je jako první v ČR zateplen bez použití klasických izolací. Izolace je hygienicky nezávadná, biologicky čistá a plně recyklovatelná. V současnosti dokáže nahradit klasické izolace v obvyklé tloušťce 200 mm, přičemž u izolace Polar je to pouhých 30 mm. Navíc pozitivně ovlivňuje hospodaření s energií a urychluje výstavbu.

Více informací a další příklady naleznete na http://www.inovacnivouchery.cz/pripadove-studie.

Autor článku

Jan Šimek

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT