Ústavní soud zamítl stížnost firmy PHOENIX lékárenský velkoobchod

10.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 10. března (ČTK) - Ústavní soud odmítl pro zjevnou neopodstatněnost ústavní stížnost společnosti PHOENIX lékárenský velkoobchod proti pokutě 53,736 milionu korun, kterou jí vyměřil antimonopolní úřad za účast v kartelu. Firma tak ztratila poslední možnost bránit se sankci. ČTK to zjistila z webu Ústavního soudu.

Celkem Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) sankcionoval čtyři distributory léčiv částkou 113 milionů korun. Její platnost loni potvrdil Nejvyšší správní soud.

Pokutu dostaly společnosti Pharmos, Gehe Pharma Praha, Phoenix lékárenský velkoobchod a Alliance Healthcare. Firmy se v únoru 2006 společně dohodly na pozastavení dodávek do Thomayerovy nemocnice, pražské Bulovky a brněnské nemocnice u svaté Anny, které distributorům v té době dlužily asi 400 milionů Kč. V době přerušení dodávek přitom podle analýzy ÚOHS ovládaly asi 95 procent trhu.

Nejvyšší pokutu, 53,736 milionu korun, vyměřil ÚOHS právě Phoenixu, Pharmos dostal pokutu 18,638 milionu, Gehe 16,831 milionu a Alliance Healthcare (dříve Alliance UniChem CZ) 23,859 milionu korun.

Phoenix lékárenský velkoobchod podal ústavní stížnost loni v srpnu. Podle firmy byla porušena práva na spravedlivý proces. To ale Ústavní soud nezjistil. Firma soudu předložila stejné argumenty, které již posuzoval Nejvyšší správní soud.

Ústavní soud v řízení konstatoval, že se jak NSS tak předtím Krajský soud v Brně s námitkami firmy řádně vypořádaly, při rozhodování přihlédly ke všem okolnostem, které vyšly v řízení najevo a svá rozhodnutí podrobně odůvodnily. "Jejich postup tak nelze označit za formalistický a napadená rozhodnutí za porušující právo stěžovatele na spravedlivý proces, jak tvrdil v ústavní stížnosti," uvedl v aktuálním usnesení Ústavní soud.

Pokuta pro Phoenix lékárenský velkoobchod je nejvyšší sankcí uloženou za porušení pravidel hospodářské soutěže, jejíž případ dospěl až k Ústavnímu soudu. V minulosti u soudu uspěla se svou stížností Telefónica O2. U soudu se úspěšně bránila proti uložené pokutě 48 milionů korun uložené ještě Eurotelu Praha, spol. s r.o., jehož právním nástupcem je Telefónica.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK