Znáte nějaký fond, který vydělal 1 000 000 %? Je jen jeden – Americký Pioneer Fund

10.03.2011 | , Pioneer Investments
Tiskové zprávy


Pioneer Fund – třetí nejstarší americký fond a nejstarší fond skupiny Pioneer Investments, spravovaný z Bostonu, dosáhl od svého založení v roce 1928 ke konci loňského roku nejvyššího kumulativního výnosu, jaký byl kdy podílovým fondem dosažen. Celková výkonnost činila ohromujících 1 043 985,15 % a Pioneer Fund tak překonal i své dva starší konkurenty.

Dle dat ratingové agentury Morningstar mělo 1 000 USD investovaných do třídy A fondu Pioneer Fund v době jeho založení a po odečtení vstupního poplatku ve výši 58 USD ke konci roku 2010 hodnotu zhruba 10,1 milionů USD, za předpokladu reinvestovaných dividend a zisků. Index S&P 500 za stejné období „vydělal“ 190 953,36 % včetně reinvestovaných dividend.

Číslo to je tak obrovské, že jej systém ratingové společnosti Lipper nebyl schopen zpracovat a ve chvíli, kdy dosáhlo sedmiciferné hranice, hlásil chybu. Analytici společnosti Lipper poté kontaktovali Pioneer Investments, aby si potvrdili, že tento údaj je opravdu v pořádku. Software prostě nebyl připraven na 1 000 000% výnosy.

Pioneer Fund úspěšně reprezentuje hodnotový přístup vyvinutý zakladatelem společnosti Pioneer Philipem Carretem. To potvrdili i další manažeři fondu, včetně Johna Careyho, který jej řídí posledních 25 let. „Dlouhodobá výkonnost je zásluhou našeho zaměření na skutečnou hodnotu akcií, důrazu na fundamentální ukazatele, nezávislého výzkumu a manažerského úsilí, “ uvedl k úspěchu fondu Carey. Za více než osmdesátiletou historii existence fondu je teprve jeho čtvrtým portfolio manažerem.

Pioneer Fund je také pozoruhodným příkladem společného přínosu dlouhodobého investování a schopnosti akcií generovat růst. Je to zároveň výborný argument pro aktivní styl řízení v porovnání s pasivním, indexovým investováním. Portfolio fondu je řízeno konzervativně. Portfolio manažer vyhledává především silné a finančně stabilní společnosti, které jsou schopny platit nadprůměrný dividendový výnos. Portfolio je zároveň široce diverzifikováno, obsahuje zhruba 110 až 130 titulů, a je zainvestováno napříč všemi sektory obsaženými v benchmarku podfondu. Při výběru titulů portfolio manažer vyznává sociálně odpovědný přístup – vyhýbá se akciím v sektoru hazardních her, lihovin a tabáku.

Nežijí však již žádní původní držitelé podílových listů fondu Pioneer Fund. Nejstaršími podílníky fondu jsou investoři z 50. a 60. let 20. století.

Autor článku

Tisková zpráva

Články ze sekce: Tiskové zprávy