Jak predikovat budoucí cenu akcie?

10.03.2011 | , Saxo Bank
Tiskové zprávy


Vzhledem ke spekulativní povaze cen akcií je téměř nemožné předpovídat jejich budoucí hodnotu. Ceny akcií jsou ovlivňovány tím, jakou mají investoři představu o budoucím výkonu společnosti a o očekávaném růstu.

Technická analýza podrobně zkoumá chování ceny akcie tak, aby z ní mohla predikovat budoucí vývoj. Nejedná se o věděckou metodu a je založená na předpokladech.

Fundamentální analytici jako například Warren Buffet se na druhé straně snaží odhadnout vývoj ceny akcie na základě analýzy fundamentálních údajů o dané společnosti: snaží se stanovit vztah mezi tržní cenou akcie a výkonností daného odvětví. Fundamentální analýza se hodí pro akcie, které investor drží dlouhodobě. Pokud jsou vaše investiční cíle krátkodobé, je pro vás vhodnější technická analýza.

PŘÍKLAD: níže se pokusíme dát do souvislostí tržní cenu akcie dané společnosti a fundamentální údaje o tom, jak si společnost vede, například jaké má tržby, zisky a čisté jmění. Předmětem zkoumání je uplynulých 5 let fungování firmy a pokusíme se předpovědět výkonnost pro dalších 5 až 10 let. Každá zalistovaná společnost publikuje roční finanční výsledky - rozvahu, výkaz zisků a zrát a cash flow. Tyto dokumenty obsahují podrobné informace pro prodejích, tržbách a čistém majetku. Fundamentální analýza akcií vyžaduje studium rozvah, výkazů zisků a ztrát, výkazů cashflow a srovnávání těchto výsledků s tržní cenou akcie. Finanční výkazy se používají ke stanovení následujících parametrů:

- prodeje / akcie (SPS)
- tržby nebo čistý zisk / akcie (EPS)
- čisté jmění - odpisy / akcie (NWPS)

S pomocí výše uvedených výkonnostních parametrů můžete studovat chování tržní ceny akcie při každé změně v prodejích, tržbách a čistém jmění společnosti. Studii provádějte na datech alespoň za 5 let, umožní vám to lépe porozumět pohybům ceny akcie. Vyberte si společnost s nejvyšší tržní kapitalizací, ceny akcií takových firem zpravidla lépe reflektují vztah s finančními ukazateli.

Všechna výše uvedená výkonnostní kritéria jsou dostupná přes Stock Screener od Saxo Bank, který zahrnuje také tříletý výhled na souhrnné odhady analytiků, které můžete použít k vytvoření své vlastní tržní predikce. Vaše výhledy můžete sestavit také s pomocí následujících metod:

1.Zprávy z trhu: nejnovější zprávy z trhu vám pomohou predikovat budoucnost trhu.
2.Vzorce na grafech: předpovídají budoucí vývoj, rozlišují se vzorce pro prodej a nákup. Vzorce na grafech společnosti najdete v Stock Screener v platformě Saxo Trader nebo SaxoWebTrader.
3.Růst objemu: při vstupu společnosti na trh je k dispozici určité množství akcií. Růst objemu zobchodovaných akcií je pozitivní znamení. Pokud objem klesá, indikuje to v budoucnu pokles hodnoty. Nákupům takových akcií byste se měli vyhnout.
4.Body rezistence: každá společnost čelí ve svém růstu určitým omezením. K jejich načasování a určení, zda společnost může danou rezistenci překonat, používejte technické grafy. Nebo byste měli být schopní vyhodnotit, kde může mít akcie, která se nevyvíjí tak dobře, jak by měla, podporu a prodat ji před tím, než se začne vyvíjet špatným směrem.
5.Prolomení: akcie se po svém úpisu obchoduje zpravidla ve velkých objemech a ten dosáhne určité úrovně. Vyvarujte se akcií středně velkých firem, které zaznamenají falešný průlom a zobchodované objemy patřičné úrovně nedosáhnou.
6.Firemní výnosy: Mimo použití fundamentálních a technických nástrojů byste měli být schopni předpokládat, jak si společnost povede. Růst je podmíněn zobchodovanými velkými objemy, kterých akcie dosahuje díky dobrému finančnímu růstu.
7.P/E ratio: měli byste zvážit obchodování akcií s nízkým poměrem P/E.


 

 

 

Autor článku

Komerční sdělení

Články ze sekce: Tiskové zprávy