Ostravská Promet tools chce koupit nářaďovnu Tatry Tawesco

11.03.2011 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 11. března (ČTK) - Ostravská společnost PROMET TOOLS a.s. chce koupit nářaďovnu, lisovnu a svařovnu kopřivnické Tatry Tawesco s.r.o. Transakci začal posuzovat Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Obrátila se na něj právě ostravská firma. ČTK to zjistila z webu ÚOHS.

Antimonopolní úřad zahájil ve čtvrtek takzvané zjednodušené řízení. V těchto případech rozhoduje obvykle do 20 dní. Zabývat se bude zejména oblastí výroby lisovacích nástrojů pro díly karoserií osobních automobilů a výlisků dílů karoserií, tedy oblastí, kterou se Tawesco zabývá.

Tawesco s.r.o. bylo založeno v roce 1995 vyčleněním provozu nářaďovna z Tatra a.s. Postupně se firma rozrostla v roce 1997 o lisovnu a v roce 2005 o svařovnu. V současné době firma na trh dodává lisovacího nářadí, plechové výlisky a svařence do automobilového průmyslu.

Vedení kopřivnické Tatry v minulosti v médiích uvedlo, že chce bojovat s hospodářskou krizí prodejem svých dceřiných firem. Výrobce nákladních automobilů chtěl také zrušit zastaralé provozy a některé díly kupovat od jiných výrobců. Tatra se vlivem krize v letech 2008 a 2009 propadla do ztráty v řádu stovek milionů korun. Ve ztrátě zhruba 20 milionů korun bylo v roce 2009 i Tawesco.

Ostravská Promet tools je dceřinou společností Promet group. Firma byla založena v listopadu loňského roku. Skupina PROMET GROUP a.s. je holdingovým uskupením právnických osob, působících zejména ve slévárenském a ocelárenském průmyslu v teritoriu střední Evropy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK